„Neomodernismul românesc” reprezintă o sinteză cu studii de caz despre un curent literar important, în context național și european.
Autorul a cercetat diferite surse, de la simplele însemnări de arhivă până la exegezele cele mai moderne.
Sinteza a fost redactată după tehnica lucrărilor de popularizare, a dicționarelor și enciclopediilor, urmărindu-se esențialul, exprimat într-un stil telegrafic. Acolo unde a fost cazul, autorul a prezentat în rezumat cărțile de referință, sau numai anumite capitole, necesare înțelegerii fenomenului în discuție. S-au selectat clasificările mai importante și s-a folosit o terminologie adecvată, accesibilă, având în vedere că lucrarea se adresează unui public divers, al cărui orizont de așteptare se schimbă de la o generație la alta.
Cartea reprezintă un reper pentru cei care doresc să se informeze, să înțeleagă evoluția literaturii române, să redacteze o lucrare despre neomodernism.
Neomodernismul revigorează poezia, care are acum în centru trăirea afectivă, formule de expresie metaforică, reflecții filosofice, imagini artistice, orientarea spre subiectivitate, un joc misterios cu limbajul și convențiile lui, așadar o reabilitare a lirismului, configurarea unui nou statut al poeziei, interiorizarea limbajului poetic, încercarea de autodefinire.
Căutând o nouă cale de comunicare cu inefabilul, Nichita Stănescu a creat semantica unor cuvinte care nu există. Ambiguitatea a fost împinsă până la nonsens, absurd, expresivitatea tinde să se realizeze prin subtilitatea metaforei, prin ermetismul expresiei sau prin răsturnarea firescului.
Noua poezie este expresia metaforică a trăirilor profunde ale conștientului, subconștientului, integrează visul și miturile; limbajul devine un scop în sine. Uneori, pentru efecte surprinzătoare, se cultiva limbajul prozaic sau jocul cu vorbele.
În lirica românească, această orientare se numește neomodernism, fiind reprezentată de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Cezar Baltag, Ana Blandiana, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Emil Brumaru, Ileana Mălăncioiu, Leonid Dimov.
Sursa: www.libris.ro