Genomul grâului, secvențiat parțial de cercetătorii britanici



Cercetătorii britanici au anunțat, joi, că au realizat „o schiță de secvențiere” a genomului grâului, ceea ce reprezintă o etapă importantă pentru creșterea producțiilor obținute din această cereală, considerată esențială pentru alimentația mondială, informează AFP.
Secvențele de genom ce au fost publicate oferă cercetătorilor și producătorilor acces la 95% din genele plantei de grâu, se afirmă în comunicatul emis de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), care a finanțat acest studiu.
„Genomul grâului este de cinci ori mai mare decât genomul uman și reprezintă o provocare imensă pentru oamenii de știință. Secvențele genomului reprezintă o unealtă importantă atât pentru cercetători, cât și pentru producători”, a declarat profesorul Keith Edwards de la Universitatea din Bristol, principalul autor al studiului.
Oamenii de știință au secvențiat deja în trecut genomurile altor plante de cultură: orez, soia și porumb.
Această reușită a cercetătorilor britanici va putea fi utilizată pentru a identifica mai repede diferențele dintre două varietăți de grâu și pentru a repera anumite caracteristici considerate utile (rezistența la secetă, la boli, etc).
Genele astfel identificate vor putea fi utilizate fie de către selecția asistată, pentru ameliorarea varietăților cultivate, fie de către transgeneză, pentru obținerea unor plante modificate genetic.
Rezultatele acestui studiu finanțat din fonduri publice au fost publicate pentru a permite, totodată, unui număr cât mai mare de cercetători să lucreze într-un domeniu, care ar putea, potrivit autorilor, să îmbunătățească randamentul și rezistența culturilor de grâu în fața bolilor, secetei și a insectelor dăunătoare.
Cercetătorii britanici au lucrat pe varietatea Chinese Spring, considerată „șoarecele de laborator pentru cultura de grâu”. Descoperirea lor reprezintă o etapă esențială pentru secvențierea completă a genomului grâului.