În perioada 18 decembrie 2019 – 8 ianuarie 2020 vă vom prezenta toți cei 10 laureați ai Galei „Top 10 Suceveni”, ediția a VIII-a, care s-a desfășurat în data de 13 decembrie 2019. Zilnic va fi publicat câte un reportaj, care vă va face cunoștință cu câte unul dintre laureați, aceștia fiind prezentați în ordinea în care au apărut și la Gală.
Rugbiul, un sport cu tradiție de zeci de ani la Gura Humorului, produce de ceva vreme constant și performanță la nivel de juniori. După titluri naționale răzlețe obținute în ultimii ani, generația 2002 a ajuns la trei titluri naționale la rând. Tinerii care se apropie de vârsta de 18 ani luptă acum pentru al patrulea titlu național consecutiv, la categoria U 18. La finalul turului campionatului U 18, echipa este pe locul I în campionat, având un egal și în rest doar victorii.
Câțiva antrenori, majoritatea tineri, s-au zbătut, au atras sponsori, iar rezultatele se văd. Acești oameni au înțeles că nu trebuie doar să ceri și să te plângi că în România nu ai cu ce și cu cine face sport.
Muncă, stabilitate și o invincibilitate care pune presiune
Încă de la categoria sub 15, jucătorii din această generație au terminat campionatul doar pe primul loc.
Antrenorul Andrei Varvaroi este mândru de această performanță, dar și conștient că este presiune pe umerii săi și ai jucătorilor:
„Sunt doi ani de zile în care nu am pierdut nici un meci. Câteodată mă sperie, nu știu cum o să reacționăm când probabil o să vină și o înfrângere”.
Bazele generației au fost puse acum 7 ani de zile. Copiii care aveau atunci 10 ani au fost adunați din zona Humorului și a Sucevei. Printre cei care au pus bazele echipei, prin muncă de selecție, se numără și Ștefăniță Rusu, cel mai vechi jucător de rugby activ din Gura Humorului. Jucători de mare perspectivă au venit și de la antrenorii de rugby la Suceava.
Treptat, la echipa de juniori din Gura Humorului au fost aduși și copii de la Botoșani, Iași sau chiar Timișoara, care au parte de condiții bune pentru a face școală și sport.
Stau împreună la cămin, învață împreună în aceeași clasă și joacă împreună.
O realitate incontestabilă este că performanța se face și cu stabilitate financiară.
„Încercăm să ne apropiem cât mai mult mediul privat, să îi facem pe cât mai mulți să înțeleagă valorile acestui sport”, explică Andrei Varvaroi.
Echipa este sprijinită de doi sponsori mari, BCR și DHL România, de Fundația Te Aud România și de alți câțiva sponsori locali, care s-au alăturat proiectului.
Alături de echipa de la Gura Humorului se află constant și George Straton – fost președinte al Federației Române de Rugby. George Straton este nu doar un sponsor important, ci și un pilon de susținere și sprijin în toate proiectele rugbistice de la Gura Humorului.
Nume constante la lotul național
Constant, cel puțin 7-8 dintre componenții echipei sunt convocați la stagiile de pregătire ale lotului național al României.
Unul dintre cei mai promițători tineri jucători este Alin Conache, care are și rolul de transformeor. Alin provine dintr-o familie cu mare tradiție în rugby. Are doi frați mai mari jucători de rugby, iar tatăl lui, Vasile Conache, a jucat rugby la CSM Bucovina Suceava.
Ilie Cătună are 17 ani și face deja rugby de 8 ani. Are 1,88 metri înălțime și 106 kilograme. Are visuri mari și este conștient că munca este esențială în acest sport.
Un alt jucător cu o creștere extraordinară este Robert Cioltan, devenit și el un obișnuit al lotului național.
Printre cei convocați constant la lotul național se mai află Sebastian Vasilovici, Irinel Legean, Alexandru Tucaliuc, Alexandru Ioan Gîrda și Alexandru Bandol.
Încearcă să le explice copiilor că este timp și pentru școală și pentru sport
Deși am plecat de acasă cu ideea că tinerii din ziua de azi sunt greu de adus la sport, cu atât mai mult la rugby, Andrei Varvaroi ne-a contrazis, iar zecile de copii de la antrenamentul la care am participat îi dau dreptate.
„Tot am colegi care se plâng că nu mai vin copii la rugby, însă eu zic că vin dacă îi aduci, dacă te promovezi, dacă îți promovezi munca. Noi, sincer, am tot avut copii, avem destul de multe grupe”.
Paradoxal este că la Humor sunt prea puțini antrenori pentru câți copii vin la rugby.
Varvaroi a arătat că încearcă să le explice cât mai des copiilor că au timp pentru tot, și pentru sport, și pentru școală, și pentru alte pasiuni, dacă sunt bine organizați.
Strategie îndrăzneață, de la cea mai mică grupă, sub 6 ani, la echipa de seniori
La Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului se lucrează bine și cu strategii pe termen lung. O inițiativă inedită este grupa cea mai mică, de copii sub 6 ani. Doar două cluburi din țară au mai închegat grupe de copii atât de mici.
Micuților li s-a asigurat echipament, căști, proteze, cam tot ce au nevoie pentru rugby, deși, la vârsta lor, este vorba practic de o joacă.
O idee îndrăzneață este și echipa de seniori de la Gura Humorului, reînființată de un an și jumătate pentru ca juniorii să aibă cum face pasul la seniori. Chiar din 2020, mare parte din componenții actualei echipe U 18 vor face pasul la seniori. Dacă vârfurile ajung de regulă direct la echipe mai mari, important este ca mare parte din acești copii să aibă șansa de a face pasul la seniori. Când nu exista echipă de seniori la Gura Humorului era mai greu, iar mulți juniori de perspectivă s-au pierdut din această cauză.
Laureați ai Galei Top 10 Suceveni
Pentru acest proiect sănătos, pe termen lung, cei de la Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului și copiii campioni au fost printre laureații ediției din acest an a Galei Top 10 Suceveni.
La ridicarea trofeului galei organizate de Monitorul de Suceava, Andrei Varvaroi a ținut să aducă mulțumiri celor care sprijină proiectul și pe plan local:
„Suntem foarte onorați să fim nominalizați în cadrul acestei gale și să fim în fața atâtor oameni importanți. Munca lor este cea mai importantă, copilașii aceștia au înțeles că fără muncă nu poți să răzbați în viață. În spatele rezultatelor se află și suportul oamenilor din Gura Humorului și nu numai, al Colegiului «Alexandru cel Bun», al Primăriei Gura Humorului, al Fundației Te Aud România, care a reușit să aducă două firme importante, DHL și BCR, care ne sprijină…în spatele rezultatelor este munca mai multor oameni”, a spus Andrei Varvaroi în fața celor aproape 600 de oameni prezenți la gală.
Lotul complet al multiplei echipe campioane
Lotul complet al echipei campioane de la Gura Humorului cuprinde un total de 26 de nume. Trei dintre copii sunt în recuperare după ce au suferit operații în urma unor accidentări:
Antonesi Ioan, Bandol Alexandru Nicolae, Barău Mihnea Alexandru, Bîrsan Ionuț Răzvan, Bivol Gabriel,Buhăiescu Alexandru Vasile, Cătună Ilie Marian, Cioltan Dumitru Robert, Cojocariu Adrian Ionuț, Conache Alin, Daraban Mihai Cristian, Davidoiu Alexandru George, Dumbravă Cosmin Petru, Floriștean Marian Andrei, Gîrdea Alexandru, Legean Irinel Sebastian, Limbosu Ionut Alex, Mureșan Andrei, Tucalic Alexandru, Țurcanu Vlăduț, Ursache Alexandru, Ursache Mircea, Vasilovici Sebastian, Nichitean Ciprian, Sidău Vlăduț și Cuciureanu Claudiu – ultimii trei în recuperare.