Generalul de brigadă Badea Crăciun, cel care a fost în ultimii ani președintele filialei Suceava a Asociației Veteranilor de Război, a încetat din viață ieri, la vârsta de 90 de ani. Generalul s-a făcut remarcat în ultimii ani prin eforturile pe care le-a depus pentru ca veteranii să nu fie văduviți de drepturile conferite prin lege, dar și prin faptul că, în ciuda vârstei înaintate, nu lipsea niciodată de la toate momentele de comemorare a eroilor și veteranilor de război organizate în municipiul Suceava, dar și în alte localități ale județului. În pragul vârstei de 90 de ani, generalul se remarca prin vitalitate, amprenta anilor fiind foarte bine ținută în frâu de acesta. Anul trecut, generalul marcase, împreună cu soția sa, 60 de ani de căsătorie. Din păcate, ambii sunt decedați acum. Generalul Badea Crăciun a murit după o luptă de câteva luni de zile cu o boală incurabilă.
Cei doi au avut împreună doi copii, o fată și un băiat, ultimul fiind cadru militar.
Decorat cu Steaua României, Emblema de Onoare a Armatei Române și cetățean de onoare al Sucevei
Colonelul (r) inginer doctor Vasile Davidel, prim-vicepreședinte al Asociației „Cultul Eroilor”, filiala Suceava, l-a descris pe Badea Crăciun ca pe un om care lupta asiduu pentru drepturile veteranilor de război și care povestea de fiecare dată, cu nostalgie, despre câți au fost și câți au mai rămas.
„A fost un oltean cu suflet mare și, cu toată sinceritatea, nu doar pentru că despre morți se spune numai de bine, a fost un om care și-a făcut datoria sub drapelul României”, a spus Vasile Davidel.
Conducerea Asociației Veteranilor de Război Suceava a fost preluată de la finele anului trecut de profesorul colonel Mihai Filip. Acesta a subliniat că Badea Crăciun era decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție oferită de statul român pentru servicii excepționale aduse țării, cu Emblema de Onoare a Armatei Române și era cetățean de onoare al municipiului Suceava.
Badea Crăciun, de la luptele din al Doilea Război Mondial și până la Revoluția din 1989
Badea Crăciun s-a născut pe 14 decembrie 1923, fiind născut în comuna Gostavăț, județul Olt. Și-a început cariera militară în 1944, de la 1 septembrie 1944 acesta participând la luptele din Defileul Mureșului și în Bazinul Crișurilor, până la eliberarea orașului Oradea (12 octombrie 1944). După terminarea războiului mondial, generalul a absolvit Școala Militară de Ofițeri a Ministerului de Interne. Badea Crăciun a luat contact cu județul Suceava în 1960, când a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit șef de stat major al batalionului 12 Grăniceri Rădăuți. În 1968 a fost mutat la Garnizoana Suceava, în funcția de șef de stat major al Gărzilor Patriotice din județul Suceava. Badea Crăciun a ieșit la pensie în 1982, însă a continuat să lucreze până în decembrie 1989 la Biroul Personal din cadrul Consiliului Județean Suceava.
Conform volumului „Veterani în slujba patriei”, scris de colonelul Constantin Chiper, la Revoluția din decembrie 1989 Badea Crăciun a fost printre primii reprezentanți ai instituției care a colaborat cu revoluționarii, îndrumându-i și explicându-le inutilitatea unor gesturi agresive față de Palatul Administrativ ori vitrinele magazinelor.