Gena slăbirii



Gena slăbirii
Gena slăbirii

Nutriția necorespunzătoare și consecința ei directă – excesul ponderal – sînt rezultatele timpului în care trăim. Rezultatul unei astfel de nutriții este o întreagă serie de așa numite „boli ale civilizației”, ca diabetul, guta, hipertensiunea arterială, ca să numim doar cîteva.
Lucrurile nu au fost din totdeauna așa: în preistorie toate ființele erau suple și în formă. De ce? Regula este simplă: avem nevoie de o asimilare de energie care să fie în concordanță cu nevoile noastre curente.
Omul este o specie deosebită care posedă conștiință și intelect și de aceea este superior animalelor. Desigur, în natură, animalele ne sînt superioare în alt mod, datorită faptului că ele se hrănesc conform regulilor proprii – cu alimente naturale. Din aceste motive, metabolismul animalelor funcționează întotdeauna cu 100% randament. Acest lucru înseamnă că animalele sînt pline de vitalitate și capabile de efort.
Noi, oamenii, în schimb ne hrănim adesea cu alimente care nici nu există în natură: zahăr, cîrnați cu curry, cartofi prăjiți, pizza, hamburgeri, etc. De aceea, mulți oameni sînt supraponderali și nu sînt în formă. Un renumit cercetător în domeniul microbiologiei a formulat următoarea maximă: „Noi oamenii sîntem, conform structurii noastre fiziologice, cu nimic diferiți de un copac, care își extrage prin rădăcinile sale, adînc înfipte în pămînt, toate substanțele hrănitoare. Hrana noastră ar trebui să fie aceeași: tot ceea ce ne dă pămîntul”.
Nimic în corpul nostru nu are loc la întîmplare – îngrășarea ca și slăbirea. Pentru fiecare funcție, oricît de mică, există o genă care se afla în nucleul celulei și care joacă rolul managerului.
Genele erau pînă nu demult acel „ceva” necunoscut. Între timp aflăm cele mai extraordinare vești din partea cercetătorilor. Lipoliza (consumul de grăsimi) este comandată de o „genă a slăbirii”. Lipogeneza (acumularea de grăsimi) cercetătorii o mai denumesc și „gena îngrășării” sau „gena obezității”. Această genă, în funcție de cum a fost activată, poate lansa pe de o parte impulsuri pentru slăbire ca și impulsuri pentru acumularea de grăsime.
La persoanele care se hrănesc în mod consecvent cu alimente care conțin puțină grăsime și care, pe lîngă acest lucru, mai fac și ceva sport, gena rămîne ceea ce este de fapt: o genă a slăbirii.
În schimb, la persoanele care consumă frecvent cartofi prăjiți, maioneză, cîrnați prăjiți cu chifle, tort de frișcă și băuturi dulci, care evită orice activitate fizică, aceasta genă suferă o mutație către gena obezității.
Cu cît veți mînca mai echilibrat și mai sănătos, cu atît problemele cu supraponderabilitatea vor sta departe de voi. Activîndu-vă această genă a slăbirii, micile excese și răsfățuri culinare de care toate avem atîta nevoie, nu vă vor mai crea probleme cu silueta atîta timp cît nu faceți un obicei din ele.
Vă doresc să fiți cît mai înțelepte în fiecare clipă cînd decideți cu ce vă hrăniți!
Acest articol a fost preluat de pe www.ele.ro