Maioneza conferă o savoare deosebită multor preparate, dar dacă decideți să înlocuiți maioneza, vă sfătuim să nu alegeți un produs similar, pe care îl găsiți în magazine, ci să optați pentru alte tipuri de sosuri care substituie în mod fericit acest ingredient.
Pe rafturile magazinelor există foarte multe sortimente de maioneză, dar nici unul nu se compară cu gustul și textura celei „adevărate”, făcute în casă. Maioneza pe care o găsiți în comerț conține conservanți chimici, zahăr și sare și, potrivit experților, prezintă un risc mai ridicat pentru sănătate, comparativ cu maioneza proaspătă, de casă. Așa cum bine știe orice gospodină, aceasta este preparată din ulei (de floarea-soarelui sau de măsline), zeamă de lămâie sau oțet și, cel mai important, gălbenușuri crude de ou – spre deosebire de maioneza din comerț, ale cărei ingrediente de bază sunt ouăle pasteurizate. Din acest motiv, dar și din cauza faptului că maioneza produsă la scară industrială are un conținut foarte mare de calorii și grăsimi, din ce în ce mai multe persoane caută un înlocuitor natural.
Cu ce servim maioneza?
Salatele – fie că e vorba de salată orientală, boef, a la russe, de ciuperci etc. – sunt preparate ca să fie servite cu maioneză. În cazul salatelor, însă, maioneza poate fi înlocuită cu altfel de sos, preparat doar din muștar amestecat cu ulei de măsline. Dacă vă numărați printre persoanele care nu se împacă bine cu uleiul, îl puteți înlocui cu smântână în acest sos, al cărui gust îl puteți îmbunătăți adăugând ierburi aromate sau condimente.
În mod tradițional, maioneza este asociată cu preparate pe bază de fructe de mare, fiind servită în special ca sos pentru salata de creveți. Este posibil însă ca gustul deosebit al acestora să se „piardă” în sosul cremos de maioneză, de aceea, pentru a potența savoarea salatei de creveți vă recomandăm să o serviți alături de boia și zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.
Mujdeiul de usturoi
Atunci când vă gândiți la soluții pentru a înlocui maioneza, mujdeiul clasic de usturoi este o alegere excelentă. În forma sa originală, mujdeiul nu este altceva decât un amestec foarte gustos de usturoi pisat și ulei, însă rețeta îmbunătățită include și un gălbenuș de ou. Uleiul de măsline extravirgin, care este recomandat pentru prepararea mujdeiului, este o grăsime monosaturată care aduce nenumărate beneficii pentru sănătate. Prin urmare, mujdeiul de usturoi este un sos clasic, ideal pentru completarea preparatelor pe bază de legume și pește și excelent pentru a conferi un gust special salatelor de crudități.
Varianta mediteraneană
Maioneza este folosită și în gastronomia mediteraneană, dar nu la fel de mult cum sunt sosurile pe bază de ulei de măsline. În Grecia, preferatul poporului este celebrul tzatziki – un sos preparat din iaurt grecesc natural, usturoi, mentă, castraveți și nelipsitul ulei de măsline. Tzatziki se servește împreună cu preparate pe bază de carne și este, totodată, încorporat în sandvișurile tradiționale, făcute cu lipie. Prin urmare, iaurtul grecesc sau sosul tzatziki este o opțiune mai sănătoasă decât maioneza.
Hummusul
Hummusul este alt sos care poate fi folosit cu succes ca înlocuitor pentru maioneză și care, în plus, poate fi consumat și ca atare. Hummusul poate fi servit atât ca bază pentru sandivșuri – în loc de unt sau margarină, cât și ca sos pentru diverse preparate. Ingredientele necesare pentru hummus sunt năut, usturoi, zeamă de lămâie, pastă de susan și ulei de măsline, iar preparatul are o textură mai granuloasă decât maioneza și o aromă mai puternică. Hummusul conține însă mai puține grăsimi decât maioneza, prin urmare, este o opțiune alimentară mult mai sănătoasă.