GÂNDIM, VORBIM ȘI CITIM ROMÂNEȘTE



Și încă cum!?. Exact “ca la mama acasă”. Exemplific momentan doar despre: “Săptămâna în care Ierusalimul cu adevărat a citit românește” sau “Inființarea primei gradinițe în limba română din istoria Israelului”…
In scrierile mele amintesc mereu de rodnica activitate cultural-literară din Țara Sfântă și iată că zilele trecute în cadrul Târgului Internațional de Carte ce se desfășoară anual la Ierusalim, România a fost prezentată prin aproape 30 de edituri și librării, ( ca: “Cartea Românească”, “Humanitas”, “Tracus Arte”, “Edidura Institutului Român București”,“Editura Institutul pentru studierea Holocaustului Elie Wiesel”etc) însemnând o participare cu adevărat record, iar prezența unor scriitori și poeți de frunte din țara noastră de baștină ca: Bogdan Hrib, Ioan T. Morar, Horia Gârbea, Andrei Oișteanu, Sorina Chiper, Alexandru Marinescu, Silviu Vexler, Cătălin Mihuleac, Alexandru Florian, Adrian Cioflanca, Bogdan Popescu, Carmen Gavrilă care alături de colegii lor israilieni ca: Moșhe Idel, G. Mosari, Zoltan Terner, Teșu Solomovici, Raphael Vago, Mada Davidsohn, Bianca Marcovici, Costel Safirman, Riri Manor și o mare mulțime de vizitatori și cititori de carte românească, care înfruntând zilele mohorate și ne prielnice de adevărată “iarnă” israileană ne-au satisfacut din plin.
Ministerul Român al Culturii și Institutul Cultural Român au dat dovadă de o organizare de zile mari și menționez, că după informațiile primate, pentru prima oară scriitorii de limba română din Israel au fost învitați pe sponsorizare românească să deschidă un stand de cărți în cadrul târgului. Totul a fost frumos iar avalanșa mare de vizitatori, iubitori de carte românească, vorbește de la sine. Remarc contribuția celor de la editura israileană “Familia” care merita mult apreciată pentru participare si aportul lor din toate punctele de vedere…
Spre bucuria tinerilor părinți și a bunicilor în special, încă de la primul său număr publicația de succes; “Gazeta Românească” s-a remarcat și făcut cunoscută printre altele și prin rubrica ei permanentă, intitulată sugestiv “Generația următoare- Să învățăm limba română”. Iată că zilele trecute m-am trezit cu o surpriză plăcută. Din inițiativa Ambasadei României, conducerea pe țară a Comunității Originarilor din România a inființat chiar în orașul care locuiesc – Rehovot – prima grădiniță pe țară în limba română din istoria Israelului.
Ca fapt divers, orașul în sine, socotit ca; “Oraș al Științei și Culturii” iar datorită marelui Institut de Științe de faimă mondială “Haim Weisman”, mă face să amintesc și să relatez, totul din auzite, că, cu toate relațiile bune și normale ale timpului între România și Israel, acest institut care a dat mulți laureați ai Premiului “Nobel”, ar fi fost singura instituție de top din lume care nu i-a acordat Elenei Ceaușescu înaltul titlu de “Doctor Honoris Causa”…
“Vă mulțumesc că ați venit în număr atât de mare la această grădiniță, unde veți învăța câte ceva despre România, despre ce reprezintă această țara pentru bunicii și părinții voștrii, care s-au născut acolo” sunt cuvintele E.S. Ambasadoarea României în Israel, Andreea Păstârnac care împreună cu consiliera ambasadei doamna Lavinia Ochea și a Conducerii pe țară a Comunității Originarilor din România în frunte cu președintele Zeev Schwartz au înaugurat prima grădiniță în limba română din istoria Israelului. Bucurându-se, cei prezenți părinți și mulți bunici împreună cu cei peste 20 de copii între vârstele de 4-7 ani din orașul Rehovot au primit din partea ambasadei prin doamna consilieră Lavinia Ochea abecedarele românești, restul desfășurându-se într-o adevărată ambianță de mare sărbătoare. In timp ce copiii răsfoiau cu mare interes aceste adevărate daruri sufletești, întreaga asistență a fost învitată la un adevărat bufet bine asortat cu delicatesele mâncăruri tradiționale românești cu adevărat “ca la mama acasa”…
…”Chiar dacă nu vor vorbi perfect românește, vor ști că București este capitala României, vor ști câte ceva despre Iași, Galați, Dorohoi sau Botoșani…” sunt tot din cuvintele ambasadoarei care a încheiat această adevărată “gală” al culturii românești din Israel, iar promisiunea organizatorilor că această inițiativă va cuprinde cu siguranță și celelalte filiale din țară, ne-a făcut să ne simțim mândrii că suntem din…România.
de Iosef-Ioju Haimovici



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”