Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc, în parteneriat cu școli din Franța (College Edouard Lucas), Spania (Colegio Divina Maestro), Italia (Istituto Comprensivo S.Bagalino), Macedonia (Opshtinsko Osnovno Uchilishte Kocho Racin Kumanovo) și Portugalia (Agrupamento Daescolas Virginia Moura), derulează, începând cu acest an școlar, un proiect european Erasmus Plus KA229 – parteneriat de schimb interșcolar, cu titlul „Games of a lifetime” (goal).
Acest proiect este finanțat din fonduri europene dedicate parteneriatelor strategice în domeniul școlar, grantul fiind în valoare de 22.598 euro. Activitățile se vor derula pe perioada a doi ani (2018-2020) și vor consta în mobilități elevi-profesori, activități derulate în cadrul fiecărei școli partenere și activități comune online, bazate pe utilizarea jocului ca metodă didactică activ-participativă.
Obiectivele urmărite sunt: îmbunătățirea colaborării între elevii școlii, precum și între elevi de culturi diferite, respectând și promovând diversitatea, optimizarea calității educației prin implementarea de metode moderne, punând accent pe joc ca strategie didactică, sprijinirea și îmbunătățirea includerii elevilor proveniți din medii dezavantajate în educație, implementarea de noi forme de învățare și formare a elevilor din școlile care fac parte din acest proiect.
În fiecare instituție parteneră se vor deschide Cluburi Erasmus, în cadrul cărora se vor organiza workshopuri, jocuri de învățare, jocuri video educative, jocuri sportive, jocuri de construcție, care vor ajuta la dezvoltarea aptitudinilor elevilor. Tot în cadrul Clubului se vor realiza materialele de proiect (logoul proiectului, machete, desene, articole de presă, materiale video, prezentări, creare de jocuri educative) de către elevi îndrumați de profesori.
Una dintre activitățile desfășurate în cadrul mobilităților va fi „Jocurile Olimpice” ale proiectului, constând în jocuri matematice, jocuri educative, jocuri de construcție, competiții sportive între țările partenere, urmând ca la finalul proiectului să fie desemnate țările câștigătoare și să aibă loc festivitatea de premiere.
În mobilități vor pleca fluxuri de câte trei elevi însoțiți de două cadre didactice, pe perioada a cinci zile. Aceștia vor participa la activități comune cu toate școlile partenere, urmând ca la întoarcerea în țară să disemineze achizițiile dobândite în cadrul școlii și al comunității.
În fiecare școală se va înființa o clasă experimentală Erasmus+, cu care se vor derula activități didactice prin joc, în scopul de a măsura impactul proiectului la nivel didactic.
Coordonatorii de proiect la nivelul școlii sunt prof. Băcanu Lăcrămioara și prof. Tudose Anca, care vor implica activ toate cadrele didactice și un număr cât mai mare de elevi în activitățile derulate.
Prima mobilitate va avea loc în perioada 12-16 noiembrie a.c., în Franța (College Edouard Lucas), la care vor participa doi elevi și două cadre didactice.
Echipa de proiect este formată din Băcanu Lăcrămioara, Tudose Anca, Nistor Oltea (cadre didactice) și Moroșan Ioana, Iftime Alexandra, Forminte Andreea (elevi).
Echipa de proiect