Cele mai frumoase coșuri de Paște au fost expuse, luni, în a doua zi de Paște, la Gura Humorului, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei coșurilor pascale. 30 de gospodine din zona Humorului, dar și din alte localități ale județului, îmbrăcate în costume populare specifice zonei, au venit în centrul orașului pentru a arăta celor prezenți cât de bine și de frumos știu să pregătească un coș pentru sfințit. În Bucovina se mai păstrează și astăzi obiceiul pregătirii coșului de Paște, în care gospodinele așează câte puțin din bucatele pregătite pentru masa de Paște. Din coșurile expuse nu au lipsit preparatele tradiționale din carne de miel, pasca și cozonacul, ouăle roșii și încondeiate, brânza și o băutură tradițională. Toate aceste produse au fost puse în coșul în care a fost așezat un prosop țesut în casă.
Așa cum am aflat de la directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, Vera Romaniuc, scopul acestui concurs gândit și promovat de primarul Marius Ioan Ursaciuc este acela de a păstra adevărata tradiție și mai ales de a o transmite generației tinere și de a promova stațiunea turistică Gura Humorului și locuitorii ei.
„Cei care sunt aici, în fața noastră, au pus în coșurile pregătite ca pentru Înviere cele mai bune și mai gustoase produse tradiționale preparate în gospodărie. Putem cumpăra din comerț tot ce dorim și ce nu ne dorește inima, dar am uitat să promovăm aluatul pentru cozonac, am uitat să coacem pasca adevărată. Am uitat să facem babe adevărate, am uitat să pregătim friptură adevărată de miel, drob de miel și toate celelalte preparate care trebuie duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite. După ce venim de la biserică pentru prima oară ne înfruptăm din aceste bucate tradiționale, nu înainte de a ne spăla cu oul roșu și bănuțul de argint, spunând să fim sănătoși ca oul și curați ca banul”, ne-a spus Vera Romaniuc.
Obiceiul udatului le-a dat curaj concurentelor
Pentru a câștiga concursul, doamnele care au venit cu coșuri pentru expoziție au fost udate cu parfum de bărbați. Așa cum am aflat chiar de la udători, obiceiul își are originea în perioada precreștină, ca simbol al vieții și fertilității, și a fost practicat de mai multe popoare germanice. Este un obicei păstrat în inima Bucovinei de sute de ani, ca a doua zi de Paște bărbații să ude gospodinele. Se crede că nici unei fete nu-i va merge bine dacă nu este udată. Bărbații le udă pe femei cu parfum, iar femeile le dau un ou roșu. „Am folosit un parfum bun, l-am cumpărat de la magazin, trebuie să fie un parfum nou, nu luat de la soție din casă”, ne-a spus unul din udători.
Coșuri tradiționale, cu gust aranjate
Domnica Beleca a venit pentru a doua oară la această expoziție a coșurilor pascale. Coșul a fost plin cu produse preparate în casă, pască cu smântână, pască cu brânză, cozonac cu nucă, cozonac cu mac, fragată, vin, drob de miel, carne de miel, șuncă de porc, cârnaț de casă, dar și flori.
De la Domnica Beleca am aflat că ce a prezentat în coș duminică a avut și în noaptea de Înviere, la sfințit. Coșul a fost completat doar cu ceva pentru „curaj”, o țuică bătrână de prune. Domnica Beleca are 60 de ani, este originară din Mănăstirea Humorului și chiar dacă locuiește la oraș de 40 de ani, nu a uitat tradițiile învățate de la părinți și bunici și pe care le transmite la nepoți. Una dintre nepoate, Ana Maria Beleca, în vârstă de 14 ani, a fost cea mai tânără concurentă cu bucate făcute chiar de ea. Coșul nepoatei a avut cam același inventar ca al bunicii, doar gustul și aranjarea produselor în coș fiind diferite.
Cel mai vârstnic participant a fost tot din familia Beleca. La cei peste 80 de ani, Alexandru Beleca a venit să prezinte coșul de Paște cu care merge în fiecare an la biserică pentru a-l sfinți. Bucatele au fost pregătite chiar de el acasă, față de alte coșuri, bătrânul având în plus salam de casă și pastramă de oaie. Cu o „copie” a coșului pe care l-a dus la sfințit a venit și Tanța Marișcari, din Voroneț, care, pe lângă pască tradițională cu stafide, ouă închistrite și alte produse tradiționale, a avut și o sticlă cu lichior de nucă verde preparat în casă.
30 de participanți, 30 de premianți
La finalul concursului, juriul, format din primarul Marius Ursaciuc și preoți de la parohiile din Gura Humorului, au oferit pentru toate coșurile premiul I.
„Peste tot unde există un concurs există câștigători și învinși. La Gura Humorului există numai câștigători, așa că, după o deliberare pe care o puteți face și dumneavoastră, atât olfactiv, cât și gustativ, o să vedeți că aveți în fața dumneavoastră 30 de premii întâi și un singur mare câștigător, orașul nostru și Bucovina. Sunt 30 de câștigători, oamenii care și-au dedicat o parte din bucatele lor, din timpul lor, să fie aici, acum, îmbrăcați extraordinar, pentru dumneavoastră cei care ne vizitați, pentru dumneavoastră, cei care ați venit aici, să gustați din bucatele noastre” a spus Marius Ursaciuc.
Gura Humorului
Gala coșurilor pascale
