O mulțime de supoziții și câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni își numesc insula „Oltenia Italiei”, și asta în primul rând datorită unei particularități lingvistice: și într-o parte, și în cealaltă se folosește mult perfectul simplu în vorbirea curentă.
Poate, dacă am face o cercetare etimologică și istorică mai în adâncime, ar trebui să spunem mai degrabă Olteniei că este „Sicilia României” – și asta pentru că strămoșii lor, mercenari în legiunile romane, au fost campați aici vreo două secole. Dar să-i lăsăm pe istorici și lingviști să rezolve dilema. Noi ne întoarcem în Oltenia, pentru o rețetă de găină oltenească.
Ai trebuință de o găină de 1,5 kg, 500 g orez, 6 roșii, 2 morcovi, o țelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, doi ardei, două cepe, 4 căței de usturoi, 200 g ciuperci, 70 m ulei, cimbru, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper.
Cum se procedează. Pasărea se curăță, se spală, se porționează, se crestează carnea din loc în loc și se împănează cu usturoi.
Citește rețeta mai departe pe Antena satelor