Apa caldă și căldura ar putea reveni în casele a peste 60.000 de suceveni la finele acestei săptămâni, dar numai dacă la producătorul de energie termică, Bioenergy, vor ajunge, până vineri, măcar două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi).
„Am primit o nouă adresă de la Bioenergy, care pun ca și condiție, pentru a relua furnizarea căldurii și apei calde, achitarea sumei de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), până vineri. În această dimineață, primăria a achitat un milion de lei la Termica, care s-a angajat să îi vireze la Bioenergy. Sperăm să vină încasări și de la populație, să fie reluată acum furnizarea apei calde și căldurii”, a declarat șeful municipalității sucevene, Ion Lungu.
Proprietarii noii centrale termice a Sucevei au decis să stopeze de marți producția de energie termică necesară pentru asigurarea căldurii și apei calde la peste 22.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat, deoarece nu li s-au achitat restanțe de aproape 130 de miliarde de lei vechi. Banii respectivi ar fi trebuit să fie încasați de Termica, de la populație, iar apoi achitați la Bioenergy, de la care cumpără energia termică pe care o furnizează prin sistemul de distribuție, de sute de kilometri de conducte subterane.
„Din păcate, de ce ne-am temut nu am scăpat”, a spus ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
„De la începutul acestui an și chiar mai devreme, am tot făcut apel la populație să plătească facturile la încălzire, pentru că altfel, într-o zi, vom rămâne fără căldură și apă caldă. Astăzi se întâmplă acest lucru. În acest sezon rece, datoria populației la încălzire a crescut cu 53 de miliarde de lei vechi. În condițiile în care prețul la gigacalorie a rămas același, 185 de lei, salariile au rămas aceleași, poate la unii au mai și crescut ceva-ceva, facturile la încălzire au fost mai mici decât iarna trecută, nu înțeleg de ce restanțele au crescut atât de mult. Încep să cred că problema ține de mentalitate, pentru că mulți nu au o prioritate în a plăti aceste facturi la utilități. Cei care se încălzesc din alte surse, pe lemne, electric sau pe gaz metan plătesc tot atât sau chiar mai mult. De aceea spun că este o problemă de mentalitate”, consideră șeful municipalității sucevene.
Blocaj financiar
Dacă la începerea activității, noua centrală termică, care produce energie termică pe biomasă, avea depozitele pline de masă lemnoasă, acum, puținele resurse rămase nu pot fi folosite, find puse sub sechestru, din cauza datoriilor neplătite.
„Noua societate de producere a energiei termice, privată, nu poate lucra fără a încasa bani pentru ceea ce furnizează. Suntem într-un blocaj astăzi. Numai principalul lor furnizor de masă lemnoasă are de încasat peste 1,5 milioane de euro de la Bioenergy. La rândul ei, Bioenergy are de încasat 129 de miliarde lei vechi de la Termica, care are de recuperat de la populație 210 miliarde lei vechi”, a precizat Lungu.
Principala condiție de deblocare a situației era cea de încasare a minim 100 de miliarde de lei vechi, din cele 210 miliarde lei vechi pe care sucevenii le datorează la Termica.
„Dacă populația nu va face un efort, să plătească măcar 100 de miliarde de lei vechi în perioada următoare, riscăm să nu avem apă caldă o perioadă îndelungată și să punem în pericol asigurarea căldurii în sezonul rece 2014-2015”, a avertizat Lungu, care a făcut din nou apel la suceveni, să pună pe lista de priorități achitarea facturilor la utilități.
„Chiar de se va reuși acum reluarea furnizării apei calde și căldurii, este o deblocare de moment. Va merge așa două-trei săptămâni, după care iar se va opri. Atunci când faci bugetul de familie, trebuie să iei în calcul că ai de plătit factura la încălzire”, a explicat Lungu, care a făcut o paralelă între plățile făcute de suceveni și cele ale municipalității, care achită subvenția la căldură:
„În luna martie, Primăria Suceava a plătit la Termica 27 de miliarde de lei vechi, iar populația 25 de miliarde lei vechi, în condițiile în care noi suportăm numai o parte din subvenție, diferența de la 185 lei la 267 lei. A venit momentul adevărului. Noi, ca primărie, am făcut tot ce se putea pentru ca sucevenii să aibă parte de căldură și apă caldă, să păstrăm prețul gigacaloriei la 185 de lei, unul din cele mai mici prețuri din țară, să facem o nouă centrală, dar dacă nu se plătește, nimic nu mai merge. Sper ca în ceasul al 14-lea sucevenii să înțeleagă că trebuie să plătească lună de lună facturile la apă caldă și căldură. Dacă nu vor plăti, nu vor beneficia de aceste servicii”.
Pe lângă subvenționarea prețului energiei termice, sucevenii cu venituri reduse beneficiază și de subvenții de la bugetul de stat, prin care se achită chiar și 90% din factura la încălzire.
Controale la asociațiile de proprietari
În paralel cu eforturile de convingere a sucevenilor să achite cât mai mult din sumele restante către Termica, municipalitatea acționează și pe un alt „front”, declanșând controale la toate asociațiile de proprietari.
„Oamenii au plătit pentru apă caldă și căldură, iar cu banii respectivi s-au plătit alte cheltuieli – la energie, la gaz, la telefoane, salariile lor. Corect era să se plătească proporțional cu suma încasată. Am trimis controale la toate asociațiile de proprietari și deja am semnale că ce am spus este adevărat, nu s-a respectat principiul proporționalității”, a adăugat Ion Lungu.
Dacă asociațiile de proprietari vor reuși să strângă până vineri măcar 10 miliarde de lei vechi, există mari șanse ca sucevenii să aibă din nou apă caldă și căldură, cel puțin măcar în perioada sărbătorilor de Paște.
Suceava
Furnizarea apei calde și căldurii ar putea fi reluată de mâine
