Sistemul electronic al cardurilor de sănătate, pentru care statul a plătit 180 de milioane de euro, s-a blocat din nou, la mai puțin de un an de când a devenit operațional, la 1 mai 2015.
Medicii și farmaciștii nu au putut utiliza cardurile electronice de sănătate ale pacienților lor, de duminică, de la ora 14.00, până ieri dimineață, la ora 10.15. Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a anunțat că ”echipa tehnică a CNAS a constatat duminică 14.02.2016 ora 14:00 o defecțiune în funcționarea autorităților de certificare pentru componenta CEAS (card național)”. ”Estimăm că în maxim 30 de ore de la constatarea problemei (în cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnică va remedia defecțiunea și sistemul PIAS va fi funcțional în parametrii proiectați. Până la anunțul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii rețetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline. Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim 72 ore de la prestarea acestora”, a fost anunțul pe care l-au văzut farmaciștii la care s-au prezentat pacienți duminică după-amiază pentru eliberare de medicamente compensate, precum și medicii, ieri dimineață, la începerea programului.
Cocriș: ”Este clar că sistemul a fost dimensionat greșit, că nu s-a luat în calcul numărul mare de utilizatori”
Dacă în spitale nu s-au înregistrat disfuncțiuni deoarece externările – la care este necesar cardul – se fac după ora 13.00, medicii de familie, medicii specialiști și farmaciștii s-au chinuit din nou cu sistemul înregistrărilor offline.
Șefa Colegiului Farmaciștilor din județul Suceava, Doinița Cocriș, ne-a declarat, ieri, că din cauza disfuncționalităților și blocajelor în sistem, farmaciștii sunt nevoiți să facă tot felul de acrobații ”la limita legalității” pentru ca pacienții să nu plece acasă fără medicamentele prescrise pe rețetă. ”Interesul nostru este ca omul să nu plece din farmacie fără medicamentele de pe rețetă. Dacă i-au fost prescrise de medic înseamnă că sunt medicamente vitale. În astfel de situații, rețetele se lucrează cu buletinul unui împuternicit. Este clar că sistemul a fost dimensionat greșit, că nu s-a luat în calcul numărul mare de utilizatori”, a declarat Doinița Cocriș, care a mai spus că, în opinia ei, cei care au lucrat la implementarea cardului de sănătate nu au avut în vedere nici măcar faptul că în perioada afecțiunilor sezoniere numărul consultațiilor și rețetelor pentru afecțiuni acute crește foarte mult și se solicită suplimentar sistemul.
Blocajul apărut duminică a fost remediat de echipa tehnică a CNAS ieri, la ora 10.15, când platforma informatică PIAS a devenit funcțională în parametrii proiectați. În condițiile în care contractul de mentenanță a expirat din 15 decembrie 2015 și nici o firmă nu s-a prezentat la licitația organizată pentru atribuirea contractului, rămâne de văzut cât va dura minunea funcționării unui sistem pentru care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro.
Din nou
Funcționarea cardurilor de sănătate, complet blocată până ieri la ora 10.15
