Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ieri pentru MEDIAFAX că nimeni nu verifică rețetele producătorilor de alimente și ingredientele folosite de aceștia, iar din acest motiv nu trebuie să se mire nimeni dacă din salam sau parizer se scurge apă.
„Să nu ne mirăm când se scurge apa din parizer și din salam, pentru că acum nimeni nu verifică rețetele producătorilor în privința ingredientelor folosite”, a afirmat Fuia.
El a arătat că un act normativ din 1995, prin care MADR a avut atribuția de a controla și aviza rețetele de fabricație și de a sancționa operatorii care nu respectau normele privind compoziția chimică a produselor alimentare comercializate, a fost abrogat anul trecut, la cererea producătorilor.
„ANSVSA nu i-a fost dată nici atribuția de a verifica și aproba rețetele de fabricație a produselor alimentare, nici de a acorda licențele de fabricație a produselor alimentare, nici de supraveghere și control al activităților de producție alimentară”, a afirmat ministrul.
Fuia a afirmat că a discutat problema în Guvern și Ministerul Agriculturii a primit undă verde pentru crearea Registrul Industriilor Alimentare.
„Vom avea consultări cu industria alimentară, dar și cu organizațiile consumatorilor, după care vom înainta proiectul privind cerințele de înscriere a operatorilor economici în Registrul Industriilor Alimentare spre aprobare Guvernului. Ministerul Agriculturii va putea astfel verifica și aproba rețetele de fabricație a alimentelor, iar inspectorii ministerului vor verifica respectarea acestora. Noul proiect de lege asigură calitatea alimentelor declarată de producători, monitorizează industria alimentară și urmărește securitatea alimentară astfel încât în situația unor calamități ministerul să aibă evidența stocurilor alimentare de care dispun producătorii”, a adăugat ministrul.
Registru electronic
Producătorii de alimente vor fi obligați să se înscrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizați, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziția produselor și procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Astfel, producătorii își vor putea desfășura activitățile doar dacă sunt înregistrați în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) și dețin un certificat de înscriere. Aceștia se vor înscrie în registru cu datele de identificare și de contact, activitatea economică și denumirea produselor.
Măsura vizează toți producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăți comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice.
Pentru a se putea înscrie în RIA și a obține certificatului necesar funcționării, producătorii vor depune la direcțiile județene pentru agricultură sau a municipiului București o cerere tip, însoțită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societații, obiectul activității economice și specificația tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat și aprobat de operatorul economic, dar și etapele fluxului tehnologic al produsului.
RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanți din cadrul direcțiilor județene vor verifica dacă datele și informațiile înscrise în cerere și în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanții MADR sunt obligați să păstreze confidențialitatea datelor înscrise în documentele primite.
Fuia: Să nu ne mirăm când se scurge apa din parizer, nimeni nu verifică rețetele producătorilor
