Fructele sînt cea mai veche formă de hrană cunoscută de om. Ele sînt excelente surse de minerale, vitamine și enzime, ușor de digerat și cu efect de curățire a sîngelui și a tubului digestiv. Fructele, cu sucul lor natural, sînt cel mai plăcut mod de a hidrata organismul. Apa absorbită de organism în acest fel aduce un avantaj în procesul de vindecare, deoarece bolnavul primește în același timp cu ea vitamine și minerale.
Observațiile clinice au arătat că prin conținuturile de potasiu, magneziu și sodiu, fructele acționează ca diuretic, iar frecvența urinării crește considerabil atunci cînd se mănîncă fructe sau se bea suc natural. Ele micșorează densitatea urinii și, în felul acesta, accelerează eliminarea deșeurilor de azot și clorură. Oricum, fructele conțin un foarte mic nivel de sodiu, avînd o bună contribuție atunci cînd persoana mănîncă fară sare.
Acizii organici ai sării din fructe produc carbonați alcalini cînd se transformă în interiorul organismului, avînd un efect alcalin asupra lichidelor. Toate fructele determină eliminarea intestinală. Acest lucru face ca în corp să nu rămînă substanțe toxice, care pătrund în sînge din intestinul supraîncărcat și greoi. Carbohidrații fructelor, mai presus de toate sub formă de zaharuri, sînt ușor de digerat și complet absorbiți. Prin urmare, fructele sînt foarte folositoare pentru bolnavi sau invalizi deoarece oferă energie și căldura. Fructele uscate, cum ar fi caisele, strugurii și curmalele sînt bogate în fier și calciu. Aceste minerale sînt esențiale pentru ca oasele să fie puternice, iar sîngele să fie bun. Materia fibroasă din fructe, celuloza, ajută la trecerea ușoară a mîncării în tubul digestiv și ușurează acțiunea intestinelor. Hrănirea regulată cu fructe previne și tratează constipația. Fructele, ca sursă de nădejde în ceea ce privesc vitaminele, exercită un efect tonic asupra corpului.
Fructele mențin echilibrul acidic-alcalin al corpului. Ele neutralizează starea toxică a corpului rezultată din excesul de acizi luați din mîncare și readuce alcalinitatea sa. Mai mult, unele fructe pot trata anumite boli. De știut că, în utilizarea oricărui fruct ca tratament pentru o boala specifică, nimic cu excepția acelui fruct sau suc natural nu ar trebui luat în timpul tratamentului. Astfel, cînd se folosește suc de lămîie ca remediu, sucul ar trebui băut cu cel puțin jumătate de oră înainte de a se consuma altă mîncare. Este bine ca omul să consume alimente din țara unde s-a născut. De exemplu, noi românii am putea să înlocuim lămîia cu fructele de cătină albă, care sînt de 5 ori mai bogate în substanțe nutritive.
Rădăcina de ghimbir, un depurativ excelent
Plantă originară din Asia, cunoscută încă din Antichitate, ghimbirul (Zingiber officinale) ocupă un loc de vază în farmacopeea orientală. Rădăcina de ghimbir este folosită, de regulă, ca un excelent remediu pentru durerile de stomac și ușurarea digestiei. În caz de greață, se ține în gură, sub limbă, o bucățică de rădăcină de ghimbir. Senzația de greață și vomă va dispare imediat. Un astfel de remediu nu ar trebui să lipsească din casă în perioada Sărbătorilor.
Un bun remediu pentru combaterea durerilor de ficat și a balonărilor abdominale îl reprezintă un amestec de orez cu ghimbir. Se pune o cană de orez într-un vas cu fundul plat, se toarnă apă pînă se acoperă orezul și se lasă 12 ore, timp în care este absorbită complet. Se pune, apoi, orezul într-o cratiță uscată și se încălzește treptat, amestecîndu-se continuu. După ce orezul s-a uscat și rumenit, se pune rece într-un borcan care se închide ermetic, pentru a fi protejat de umiditate. Se fierbe, apoi, o jumătate de cană de apă, se adaugă o linguriță din orezul uscat și o bucată de rădăcină de ghimbir. Se fierbe un minut, se ia de pe foc și se lasă 5 minute, după care se scurge apa. Se consumă cîte o lingură, de 2-3 ori/zi. Pe timp de iarnă, acest remediu încălzește stomacul și este benefic pentru organism.
O altă rețetă, în care ghimbirul este amestecat cu alte plante pentru a stimula stomacul, este cea formată din albăstrele (14 g), frunze de zmeur (14 g), turiță mare (14 g), frunze de păpădie (14 g), pelin (14 g) și rădăcină de ghimbir (7 g). Se amestecă bine toate aceste ingrediente și se pune o jumătate din cantitate într-o jumătate de litru de apă rece. Se fierbe și apoi se lasă la foc mic timp de 15 minute. Cînd s-a răcit, se strecoară și se bea o jumătate de cană din acest ceai, înainte de masă. Astfel dispar gastritele și dispepsiile.
Acest material a fost preluat de pe www.evenimentul.ro