Oamenii care sunt susceptibili din punct de vedere genetic să dezvolte maladii cardiace pot scădea acest risc printr-un consum mare de fructe și legume crude, potrivit unui studiu publicat în PLOS Medicine.
Autorii acestui studiu spun că cinci porții de fructe și legume crude consumate zilnic pot reduce acțiunea negativă a variantelor unei gene de pe cromozomul 9 – care ar fi prezentă în organismul a circa o cincime dintre oamenii cu strămoși europeni – vinovată de apariția maladiilor cardiace.
Potrivit acestora, dietele alimentare sănătoase scad efectele acestei gene.
La acest studiu au participat 27.000 de persoane, din Europa, China și America Latină.
Rezultatele studiului sugerează că persoanele cu risc genetic mare – purtătoare ale variantelor genei 9p21 – care au adoptat o dietă bogată în fructe și legume crude au prezentat ulterior probabilități de a se îmbolnăvi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scăzut.
Această dietă ar trebui să includă fructe și legume proaspete sau congelate, fructe uscate, precum stafide, curmale, smochine, fructe și legume conservate, preparate pe bază de fructe și legume precum supe, tocane, paste, sucuri din fructe și legume, leguminoase (fasole boabe, linte, năut), informează bbc.co.uk.
Autorii studiului, cercetătorii de la McMaster University și McGill University, din Canada, spun că încă nu au descoperit mecanismul prin care dieta bogată în fructe și legume reduce efectele negative ale acestei gene.
„Relația dintre dietă și gene este adesea foarte complicată și încă nu avem multe răspunsuri, dar mesajul pare să fie simplu – o dietă bogată în fructe și legume constituie o veste bună pentru sănătatea inimii noastre”, au declarat autorii acestui studiu.
Fructele și legumele crude scad riscul genetic de maladii cardiace
