Fructele – o desfătare a simțurilor



Fructele - o desfătare a simțurilor
Fructele - o desfătare a simțurilor

Pentru mulți, fructele reprezintă nu doar o desfătare pentru papilele gustative, ci și o adevărată „comoară” pentru simțul olfactiv.
Cel mai senzual fruct? Cu siguranță, căpșunele, urmate la o anumită distanță de cireșe. Cu toate acestea, parfumul piersicilor este de neoprit, la fel ca și senzația de catifelare pe care o simțim atunci când le atingem. Nici simțul auditiv nu este neglijat. Cel mai plăcut sunet este cel perceput la mușcarea unui măr de toată frumusețea. Este posibil oare să satisfacem la maximum celelalte simțuri și, în același timp, să servim o masă sănătoasă? Specialiștii de la Institutul de biometeorologie din Bologna, Italia, au propus un sondaj pentru a descoperi felul cum italienii asociază simțurile și fructele și cu privire la impactul pe care îl au percepțiile senzoriale în fața unor concepte precum „naturalețe”, „curățenie” și „senzualitate”. Plăcerea ochilor este satisfăcută de culoarea frumoasă a cireșelor, urmată de cea a căpșunelor. În același timp, cireșele sunt cele mai apreciate fructe din punct de vedere al gustului, în timp ce căpșunele sunt simbolul de necontestat al senzualității, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Merele și portocalele – mană cerească pentru sănătate
Fructele atrag și pentru parfumul lor: aproape jumătate dintre respondenți au optat pentru mirosul piersicilor, cu 20 la sută dintre opțiuni, urmat de cel al mandarinelor, cu 18 la sută dintre voturi. Pe locurile imediat următoare în topul aromelor se află căpșunele, portocalele, lămâile și pepenii verzi. Din punct de vedere tactil, cele mai plăcute fructe la atingere sunt mai ales „catifelatele” piersici și caise, care au adunat 30 la sută dintre preferințe. Dintre „vocile” care încântă cel mai mult auzul, un măr „crocant” este ca o muzică pentru ureche, acesta fiind urmat de pepenele verde. Căpșunei i-a fost asociată imaginea, nu tocmai plăcută, de produs „artificial” sau „contaminat”, aceasta fiind urmată de kiwi, banană, mango sau papaia. Referindu-se la această imagine negativă, Valtiero Mazzotti, specialist în domeniu, a spus: „Căpșunele sunt considerate un fruct artificial, poate pentru că au ajuns de mai multe ori în paginile ziarelor în articole care se refereau la proveniența acestor fructe și la igiena lor. În cazul fructelor de kiwi, consumatorii au o imagine diferită față de cea reală. Este vorba de o cultivare la scară largă, care necesită tratamente puține și au un grad ridicat de siguranță”. Din punctul de vedere al italienilor, fructele sunt sinonimul sănătății. 70 la sută dintre respondenți consideră portocala și merele ca fiind mană cerească pentru sănătate. Merele se află în topul fructelor considerate a fi cele mai naturale, urmate în clasament de castane, portocale, smochine, struguri și pere.
(Click News)