Fructele de pădure (I)



AFINELE
Cu fructul lor ca niște mărgele negre, brumate, afinele înglobează în ele toată energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc. Sînt fructe specifice marilor înălțimi, făcute special, parcă, pentru a completa hrana destul de săracă a oamenilor de munte. O porție de afine valorează cît 3-4 casete cu vitamine, cu specificația că vitaminele A, E, F, PP și B (B1 și B2) conținute de afine sînt mult mai ușor de asimilat, deoarece sînt în formula naturală. Cît despre acțiunile terapeutice, lista impresionează nu atît prin mărime, cît prin efectul neobișnuit al acestor alimente-medicament sau, mai bine zis, medicamente-aliment care sînt afinele. Fructul proaspăt de afin, dar mai ales cel uscat, ajută la regenerarea vaselor de sînge, la normalizarea glicemiei și la regenerarea purpurei retinei, crește sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecțiile din intestin, dilată ușor vasele coronare, protejează organismul contra radioactivității. Mirtilina, o substanță conținută de fructe și frunze, penetrează celula bacteriei și îi slăbește vitalitatea, iar administrată intern, scade glicemia. Pigmenții care dau nuanță albăstruie fructului protejează corpul împotriva radioactivității și reglează anumite procese imunitare. Din lista de afecțiuni în care se folosesc cu succes fructele de afin am selectat cîteva: Ateroscleroza cerebrală, tulburări de circulație encefalică – se consumă în fiecare zi 200-300 g de fructe proaspete, înainte de fiecare masă. În afara sezonului se consuma o linguriță de pulbere de afine uscate de trei ori pe zi. Diaree, enterocolită de fermentație – pulberea de afine uscate este un leac care acționează fără greș în aceste afecțiuni. În cazurile acute se ia o linguriță rasă din două în două ore. Suplimentar, se poate bea un ceai cald din fructe și frunze pentru rehidratare.
Enterocolite de putrefacție – se face o cură de afine proaspete – 300-500 g zilnic – repartizate în trei porții egale. Prima porție se ia dimineața pe stomacul gol, iar restul înainte de mesele principale. Oxiuroza – se face un macerat dintr-o lingură de fructe zdrobite la 400 ml apă rece; în afara sezonului, se pune pulbere de fructe în apă și se lasă la temperatura camerei, vreme de 8 ore; se bea în trei reprize, în decursul unei zile.
Diabet, maladii vasculare ale diabeticilor – se pun la înmuiat de seara pînă dimineața două linguri de frunze mărunțite în jumătate de litru de apă. Dimineața se strecoară, se pune licoarea obținută deoparte, iar frunzele se opăresc cu o cană de apă clocotită și se lasă să se răcească 20 de minute. Se combină cele două extracte și se bea acest amestec, pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Tratamentul se tine 40 de zile, apoi se face pauză 14 zile, după care se repeta. Infecții urinare – se folosesc fructele uscate și măcinate, se ia cîte un vîrf de cuțit din două în două ore. Se poate face și o tinctură dintr-o cană de afine zdrobite și frunze de afin tăiate mărunt, peste care se toarnă patru căni de alcool diluat sau rachiu. Se lasă la macerat 10-14 zile, timp în care sticla se scutură de două-trei ori pe zi. Se strecoară în sticle închise la culoare. Se consumă circa două-trei linguri pe zi.
Arterite ale membrelor inferioare, sechele după infarct, coronarite – se bea macerat de fructe uscate (o linguriță de pulbere la un pahar de apă) în cure de șase luni, două-trei pahare pe zi.
Tulburări specifice vîrstei a treia – o serie întreagă de probleme, cum ar fi tulburările vasculare, tulburările de vedere și senilitatea se atenuează dacă se bea zilnic jumătate de litru din preparatul obținut prin combinarea unei căni de macerat la rece de afine cu o cană de decoct de afine. Maceratul se obține la fel ca în rețeta anterioară, în timp ce decoctul se obține astfel: o lingură de fructe zdrobite se fierb 2-3 minute într-o cană de apă, se lasă la răcit, după care se combină cu maceratul.
Candidoza bucala și digestivă – jumătate de kilogram de afine proaspete consumate zilnic, vreme de o săptămînă, elimină această afecțiune, care de altfel este destul de refractară la tratamentele clasice.
Tulburări produse de folosirea antibioticelor – sechelele abuzului de antibiotice (tulburări de imunitate, infecții cu ciuperci parazite, tulburări digestive, hormonale s.a.) sînt atenuate și, gradat, eliminate, dacă se consumă două săptămîni la rînd cîte 300 g de afine crude. Pe timpul iernii se fac cure îndelungate cu afine, de-a lungul cărora se beau una-două căni de macerat de afine uscate zilnic.
Faringite, stomatite, afte – se face o infuzie din două lingurițe de afine uscate zdrobite, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită; se infuzează 20-30 minute. Se face gargară de mai multe ori pe zi, din care una înainte de culcare. Micoze, eczeme, răni sîngerînde – se fierbe o linguriță de fructe uscate într-un pahar de apă, vreme de 5 minute, la foc domol; se filtrează, după care cu soluția obținută se fac loționări cu un tampon de vată; fructele rămase după filtrare se aplică pe locul afectat sub formă de cataplasme, folosindu-se un pansament steril.
Acest articol a fost preluat din Formula As.