Fructele de chimen stimulează pofta de mâncare



Fructele de chimen stimulează pofta de mâncare
Fructele de chimen stimulează pofta de mâncare

Chimenul sau chimionul (Carum carvi) este o plantă ierboasă, numită popular și secărică. Crește în mod natural prin fânețe din regiunea montană, dar se și cultivă. Fructele de chimen, bogate în ulei volatil, ulei gras și proteine au întrebuințări multiple, atât în fitoterapie, cît și în alimentația omului.
Fitoterapia recomandă remediile din chimen în fluidizarea secrețiilor bronhice și calmarea colicilor intestinali. Pulberea de fructe, aproximativ 1 g, se amestecă în puțină miere de albine și se consumă de 3 ori/zi, după masă. De asemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv în cazul lipsei poftei de mâncare sau în calmarea colicilor la bebeluși. Se face infuzie din 5 g de fructe mărunțite la 1/2 l de apă și se consumă câte 1/2 de cană la fiecare masă, ca stimulent digestiv.
Ceaiul pentru combaterea colicilor se face din câteva fructe mărunțite peste care se adaugă apă fiartă; se infuzează timp de 3-5 minute, se strecoară și se dă cu lingurița sau în biberon pentru colicile bebelușilor.
Infuzia preparată dintr o linguriță și jumătate de fructe la o ceașcă de apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac (carminativ) la cei care suferă de balonări, mărește cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcțiile stomacului, combate inflamațiile intestinale și mărește diureza.
Infuzia de chimen poate fi folosită și pentru spălături oculare, iar cataplasmele din frunze de chimen se pot folosi pentru tratarea unor umflături ale pielii.
Dacă asociem, în părți egale, fructe de chimen, de fenicul și coriandru, atunci ceaiul are un bun efect carminativ.
În alimentație, fructele acestei plante se folosesc ca ingrediente la prepararea supelor, lichiorurilor, prăjiturilor.
Tinctură de chimen negru
Chimenul negru (Nigella sativa) este un condiment foarte apreciat în alimente. În scop terapeutic, se folosește fie uleiul esențial al acestei plante, fie tinctura. Fitoterapia recomandă chimenul negru pentru calitățile sale de intensificare a metabolismului și de reglare a apetitului, dar s-a demonstrat că administrarea acestei plante este eficientă și în prevenirea răcelilor, acțiunea sa fiind de întărire a imunității.
Se iau 50 de picături de tinctură în 1/2 de pahar cu apă sau ceai călduț de sunătoare sau de talpa gâștei, de 4-6 ori/zi. Aroma este plăcută, înviorând și eliminând oboseala de moment. Cura durează minimum 12 zile, putând fi făcută o dată pe lună.
Sursa: www.evenimentul.ro