Zaharurile din fructe sunt mai dăunătoare sănătății decât celelalte tipuri de zahăr pentru că încurajează dezvoltarea unui abdomen voluminos, ce favorizează diabetul și maladiile cardiace, potrivit unui studiu publicat în revista New Scientist și preluat de telegraph.co.uk.
Zaharurile din fructe – fructoza -, care se găsesc și în băuturile răcoritoare, contribuie mai mult la dezvoltarea unui abdomen voluminos decât celelalte tipuri de zahăr.
Persoanele care au o circumferință mare a taliei prezintă mai multe probabilități de a dezvolta maladii cardiace sau diabet.
Descoperirea ar putea indica un factor care stă în spatele prevalenței anumitor boli în ultimele decade.
Fructoza se găsește în fructele proaspete, sucuri de fructe, gemuri, dar și în băuturi răcoritoare, multe dintre acestea fiind fabricate cu sirop de porumb cu concentrație mare de fructoză.
Cercetătorii au analizat impactul unei diete cu concentrație mare de fructoză cu cel al unui regim care conținea alte tipuri de zaharuri.
La studiu au participat 33 de adulți supraponderali și obezi, care timp de 10 săptămâni au avut o dietă „normală”. Ulterior, participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri, cel dintâi primind un sfert din numărul zilnic de calorii din fructoză, al doilea, din glucoză.
După 20 de săptămâni, ambele grupuri luaseră în greutate în medie, același număr de kilograme – 1,5.
Totuși, cei care au consumat mai multă fructoză au remarcat o depunere mai mare de țesut adipos în jurul taliei, în timp ce cei care au consumat glucoză au raportat o răspândire a grăsimii pe tot corpul.
Peter Havel, de la Universitatea din California, Davis, coordonator al studiului, spune că mai sunt necesare studii pentru a stabili o asociere între fructoză și obezitate.
El a recomandat, totuși, persoanelor care suferă de pre-diabet să micșoreze cantitățile de produse ce conțin fructoză.