Fructele, aliate pentru sănătate



Fructele, aliate pentru sănătate
Fructele, aliate pentru sănătate

Dacă simțiți că în ultimul timp vă lipsește energia și parcă organismul vă spune să aveți mai multă grijă de el, poate ar fi momentul potrivit să încercați un regim de detoxifiere. Chiar dacă lucrurile nu se vor aranja cât ai clipi, cu siguranță vă veți simți mai bine după detoxifiere și, în plus, veți slăbi și câteva kilograme.
Ce este de fapt această detoxifiere? Potrivit definiției, este vorba de acțiunea metabolică prin care organismul neutralizează un produs toxic de origine internă sau externă. Cu alte cuvinte, detoxifierea (sau detoxificarea) presupune „curățarea” organismului de toxine, pentru ca toate sistemele să funcționeze în parametrii normali. Numai că nu este nevoie să vă înfometați sau să țineți post drastic pentru a vă detoxifia organismul. Există și alte modalități mai delicate și la fel de eficiente, iar dintre acestea menționăm purificarea organismului prin consumul de fructe, ale cărei rezultate se simt și se văd. Detoxifierea cu fructe nu este numai o metodă simplă și ușoară de a vă purifica trupul de toxine, ci reprezintă și o bună modalitate de a vă energiza pentru întreaga zi.
Unul dintre principalele beneficii ale consumului de fructe în vederea detoxifierii este eliminarea radicalilor liberi, „elementele” responsabile pentru declanșarea unor boli grave. Mai mult, toxinele care se acumulează în organism de-a lungul vremii sunt periculoase pentru sănătate, întrucât acțiunea lor este asociată cu riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Fructele prezintă foarte multe beneficii pentru nutriție și sănătate, întrucât conțin cantități importante de fibre, proteine, vitamine și alte elemente esențiale. Se poate spune, deci, că detoxifierea organismului cu ajutorul fructelor este o idee bună pentru sănătate, întrucât aceasta este o metodă naturală și sigură de a elimina toxinele acumulate în organism.
Citricele, cele mai bune pentru detoxifiere
Despre citrice se poate spune că se situează pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în competiția fructelor care ajută la detoxifierea organismului. Citricele furnizează acidul de care este nevoie pentru eliminarea toxinelor și, în afară de această proprietate extrem de valoroasă, aceste fructe sunt foarte bogate în vitamine și substanțe nutritive.
Lămâile sunt cele mai prețioase pentru detoxifiere, grație enzimelor naturale pe care aceste fructe le produc, iar dacă doriți să profitați de toate beneficiile puteți consuma atât fructul ca atare, cât și zeama de lămâie sub formă de suc. Pentru varietate, vă puteți delecta cu o salată de citrice, în care să amestecați portocale, grepfrut și lămâie, sau puteți consuma o băutură răcoritoare preparată din sucul stors de la aceste fructe. Dacă optați pentru o cură de detoxifiere cu citrice, este bine să știți că este recomandat ca aceste fructe să fie consumate spre finalul zilei, întrucât ele accelerează procesul de digestie.
Există însă și multe alte fructe care vor contribui în mod semnificativ la eficacitatea detoxifierii. De exemplu, merele și fructele de pădure vă sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva radicalilor liberi, în timp ce perele, prunele, pepenii, piersicile și strugurii au o acțiune benefică pentru reglarea funcționării sistemului digestiv. O poziție la fel de importantă pe lista fructelor care vă ajută în detoxifiere o ocupă și cele exotice, ca de exemplu ananasul, kiwi sau fructele de mango. Consumul de fructe în stare proaspătă va întări rezistența naturală a organismului, oferind totodată o cantitate benefică din fibrele necesare pentru digestia corectă.
Beneficii pentru sănătate și frumusețe
Fructele conțin cantități semnificative de glucoză și zaharuri naturale, care sunt solubile în apă și se digeră ușor. În plus, fructele au un conținut mic de calorii și reprezintă o opțiune sănătoasă atunci când doriți să vă eliberați organismul de toxine și să vă păstrați energia și buna dispoziție întreaga zi. Detoxifierea cu fructe nu este un proces benefic doar pentru sănătate, ci și pentru frumusețe. Procesul elimină toxinele și previne totodată dezvoltarea bacteriilor în organism, dar în același timp încetinește procesul de îmbătrânire și estompează cutele și ridurile fine de pe piele.
Fructele, legumele și apa sunt elemente esențiale pentru menținerea frumuseții, întrucât acțiunea lor comună reîntinerește pielea și conferă tenului o strălucire aparte.
În fine, dar nu în cele din urmă, detoxifierea cu ajutorul fructelor prezintă avantajul de a oferi toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie, ajutându-vă în același timp să pierdeți în greutate.
Măsuri de siguranță pentru detoxifiere
Când vă hotărâți să începeți o cură de detoxifiere, încercați să consumați cât mai multe fructe proaspete posibil. Acestea pot fi consumate ca atare sau pot fi stoarse și transformate în băuturi răcoritoare delicioase. Totuși, aveți grijă ca un astfel de suc preparat în casă să nu stea în frigider mai mult de două zile.
Dacă după această perioadă nu ați consumat sucul, indicat este să îl aruncați și să preparați altul. Potrivit nutriționiștilor, ideal este ca fructele să fie stoarse exact înainte ca sucul să fie consumat sau, în cel mai rău caz, să preparați suc în fiecare zi.
Este bine de știut că detoxifierea nu este recomandată persoanelor aflate sub tratament medicamentos și nici femeilor însărcinate sau celor care alăptează. În cazul acestor categorii de persoane, o schimbare radicală de alimentație, așa cum este detoxifierea, trebuie făcută numai sub supravegherea medicului.
Salată de kiwi cu citrice
Ingrediente: 3 fructe de kiwi, o portocală, un pomelo, o lămâie, 2 linguri cu miere lichidă, o lingură de migdale tăiate, câteva frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare: Se curăță fructele de kiwi și se taie feliuțe fine. Se curăță portocala și pomelo foarte bine, apoi fructele se desfac felii. Se taie lămâia în două și se stoarce pentru a obține sucul, care se toarnă într-un bol și se amestecă bine cu mierea. Se pun fructele pregătite într-un castron, se stropesc cu amestecul de miere și zeamă de lămâie, iar salata se păstrează la rece până în momentul servirii. Se prăjesc migdalele câteva secunde, fără ulei, într-o tigaie bine încinsă. Înainte de servire, salata de fructe se presară cu migdalele tăiate mărunt și se decorează cu frunze de mentă.