Fructele acre, cele mai bune pentru prevenirea accidentelor cerebrale



Femeile care consumă în mod regulat fructe acre, cum ar fi portocalele sau grapefruitul, își pot reduce astfel riscul de a suferi un accident cerebral, potrivit unui studiu american citat de AFP.
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj făcut de infirmiere din SUA, timp de aproape 14 ani, în rândul a 69.622 de paciente, care au răspuns la întrebări privind alimentația lor, inclusiv consumul de fructe și legume.
Scopul cercetării a fost studierea efectelor flavonoidelor – substanțe conținute în special în fructe, legume, ciocolată amăruie și vin roșu – asupra sănătății.
Cercetătorii au descoperit că pacientele care mâncau mai multe portocale și grapefruit și beau suc din aceste fructe își reduceau riscul de a suferi un atac cerebral cu 19%.
Principalul autor al studiului, Aedin Cassidy, a explicat că reducerea riscului de atac cerebral este legată de consumul de fructe și legume, mai exact de aportul de vitamina C.
„Flavonoidele sunt cunoscute pentru că oferă o anumită formă de protecție, influențând diferite mecanisme, cum ar fi ameliorarea funcțiilor vaselor sanguine sau efectul antiinflamator”, a mai spus Cassidy, profesor de nutriție la Facultatea de medicină a Universității East Anglia din Norwich, Marea Britanie.
Cercetătorii speră ca studii ulterioare să aducă lămuriri suplimentare privind această legătură care ar exista între consumul de fructe acre și reducerea riscului de atac cerebral la femei, recomandându-le acestora din urmă să consume mai degrabă fructe decât sucuri derivate, care conțin aditivi bogați în zahăr.