Fructe și legume pentru sănătatea sistemului respirator



Consumul regulat de fructe și legume ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului pulmonar atât la fumători, cât și la persoanele care nu fumează.
În urma unui studiu clinic realizat pe un eșantion de 700 de persoane s-a constatat că aceia care consumau cea mai mare cantitate de fructe și legume proaspete prezentau un risc semnificativ mai mic de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar, comparativ cu persoanele care nu includeau aceste alimente în dieta zilnică. Potrivit datelor statistice, rezultatele studiului s-au dovedit valabile și pentru fumători, și pentru nefumători.
Alt studiu, realizat de această dată de Societatea Americană pentru Sănătate Toracică, a arătat că persoanele care mănâncă două fructe pe zi sau consumă o cantitate de doar 20-30 g de legume proaspete se protejează astfel de boli ale sistemului respirator, ca, de exemplu, emfizemul pulmonar (sindrom care este cauzat de infiltrarea de aer în interstițiile țesutului conjunctiv al unui organ) sau bronșita cronică.
Potrivit experimentului din urmă, țelina și morcovul sunt legumele care se dovedesc cele mai utile în lupta pentru sănătate. S-a constatat că țelina reduce cu 60 la sută incidența bolilor, în timp ce morcovii reduc cu 50 de procente pericolul de instalare a afecțiunilor respiratorii și, implicit, a cancerului pulmonar. În aceeași notă, alte studii efectuate în acest domeniu au confirmat că mai mulți compuși naturali existenți în fructe și legume, ca, de exemplu, alfa-carotenul, beta-carotenul și licopenul, sunt extrem de eficienți în prevenirea și combaterea bolilor sistemului respirator.