Sănătate

Fructe și legume care ne mențin vigoarea



Fructe și legume care ne mențin vigoarea
Fructe și legume care ne mențin vigoarea

Din dieta noastră zilnică nu trebuie să lipsească afinele, avocado, scorțișoara sau usturoiul
Nutriționiștii din toată lumea au ajuns la o concluzie comună: bolile sunt adeseori rezultatul unui mare număr de erori alimentare pe care le facem. Ei ne recomandă o alimentație bogată în fructe și legume, care include de la banalul usturoi la avocado, alge sau broccoli.
Bogăția nutritivă a vegetalelor pe care le consumăm restabilește echilibrul chimic al organismului și stimulează funcțiile diferitelor organe.
În alimentele pe care le consumăm se ascunde o adevărată farmacopee naturală. Cu ajutorul lor putem să prevenim cancerul, diabetul, ateroscleroza și numeroase boli infec¬țioase, consolidând mecanismele de apărare a organismului nostru. Dar, dacă mâncăm la întâmplare, vigoarea noastră scade.
Ajungem să comitem greșeli de alimentație greu de suportat pentru propriul nostru corp.
Zece fructe și legume ar trebui să fie prezente mereu în farfuria noastră dacă vrem să ne menținem sănătoși și mereu în formă.
1 Avocado – un fruct cu efecte protectoare asupra inimii și furnizor de colesterol bun. Deliciosul fruct asigură con¬su¬ma¬to¬rului și o rezervă de vita¬mine E, B6, C, pro¬ducă¬toare de an¬ticorpi și anti¬oxi¬danți.
2 Afinele sunt tonice, astringente și reglează funcțiile intestinale. Foarte bogate în fibre, ele conțin, în cantități apreciabile, vitaminele B1 și C, săruri minerale, în special potasiu, stimulând rezistența organismului la efort.
3 Broccoli conține vitamina C, sulf, mult calciu, fier și puține glucide. Acești compuși asigură o protecție anticancerigenă.
4 Ardeiul iute, o sursă va¬lo¬roasă de vitamina C, sur¬clasează în această privință spanacul și varza. Conține diverși agenți an¬tioxidanți, favorabili și în pre¬veni¬rea bolilor cardiovasculare și a îmbătrânirii premature.
5 Algele reprezintă „o comoară de vitamine, ami¬noacizi și minerale”, așa cum le numesc nutriționiștii. În categoria acestor nutrienți se include și alga AFA (care înseamnă plantă in¬vizibilă în apă), cu efecte rapide asupra circulației, a revigorării organismului obosit.
6 Citricele furnizează organismului nostru cantități importante de vitamina C, calciu, potasiu, acid citric, pectină, limonină, substanțe care țin departe de noi infecțiile, obe¬zitatea, ne¬vralgiile, hiperten¬siunea, atero¬scle¬roza, favo¬rizând vin¬de¬carea rănilor.
7 Fructele de mare conțin vitamina B6 și cantități apreciabile de zinc, substanțe care ajută organismul să lupte cu infecțiile. În plus, mai conțin o altă sursă naturală – seleniul, care combate îmbătrânirea prematură.
8 Spanacul a devenit proverbial pentru bogatul aport de fier, indispensabil în buna funcționare a organismului. Gama B-urilor, vitamina C, carotenul, potasiul (478 mg) asigură legumei puternice virtuți antianemice, fiind, în același timp, un puternic remineralizant, un excelent tonic al inimii și protector al pancreasului.
9 Scorțișoara acționează ca un tonic, combătând anemia și slăbiciunea fizică. Consumată în timpul epidemiilor de gripă se dovedește un fortifiant al organismului în lupta cu febra și neplăcerile respiratorii. Pentru cei care doresc să slăbească, scorțișoara poate să compenseze, prin aroma ei, zahărul în salatele de fructe.
10 Usturoiul, adversarul hipertensiunii, se folosește de secole ca un apreciat condiment. Din punct de vedere nutrițional, el aduce numeroase beneficii în buna funcționare a inimii și circulației sanguine, ca antisclerotic și antireumatic.
Sursa: www.adevarul.ro



Recomandări

„Săptămâna fructelor și a legumelor donate” la Liteni – O nouă activitate SNAC în sprijinul vârstnicilor din comunitate

„Săptămâna fructelor și a legumelor donate” la Liteni – O nouă activitate SNAC în sprijinul vârstnicilor din comunitate
„Săptămâna fructelor și a legumelor donate” la Liteni – O nouă activitate SNAC în sprijinul vârstnicilor din comunitate