Este una dintre cele mai simple versiuni pentru marinarea cărnii într-o pastă de condimente cu ulei, dar gustul final este atât de bun, încât mesenii vor crede că s-a făcut o magie cu zeci de condimente pentru a obține savoarea. Se poate aplica pentru carne de pui, miel de lapte, purcel sau vițel. Dacă vrem să pregătim astfel carnea matură de porc sau de mânzat, este necesar să o ținem prealabil în apă cu bicarbonat de sodiu alimentar timp de 20 de minute pentru frăgezire ( o lingură bicarbonat la 500 ml apă rece).
Avem nevoie de:
500g carne (piept de pui, pulpe dezosate sau pulpă de vițel/miel/purcel), o lămâie, 125 ml ulei de măsline, o linguriță rasă de piper boabe, o linguriță de boia dulce, o linguriță de cimbru uscat, 3 căței mari de usturoi, o linguriță de miere pură, sare după gust, opțional câteva boabe de piper sechuan și o linguriță ghimbir ras fin
Preparare:
Spălăm carnea, o porționăm și curățăm pielițele. Punem în mojar piperul boabe (inclusiv sechuan, dacă folosim), puțină sare, zdrobim bine, adăugăm cimbrul și boiaua și zdrobim totul împreună. Răsturnăm condimentele într-o ceașcă și le amestecăm imediat cu mierea, pentru a nu se pierde nimic din aromă. Adăugăm usturoiul ras fin, coaja unui sfert de lămâie, ghimbirul dacă folosim, și uleiul. Diluăm cu zeama lămâii. Ungem fiecare bucată de carne pe ambele părți (carnea de porc sau vițel trebuie bătută ca pentru șnițel în prealabil). Clădim într-un castron bucățile de carne unele peste altele, acoperim cu folie și lăsăm cel puțin 3 ore la rece. După acest timp fie frigem carnea pe grătar ( în acest caz răzuim ușor condimentele de pe ea, ca să nu se ardă), fie o prăjim direct în tigaie neaderentă și stingem cu un strop de vin, fie punem carnea astfel pregătită în tavă, pe un pat de legume stropit bine cu apă, la cuptor, timp de 20-20 de minute. Dacă pregătim carnea la cuptor, o stropim periodic cu zeama legumelor și o scoatem când s-a pătruns. Este posibil ca legumele să se pătrundă mai greu și să fie necesară lăsarea lor în cuptor încă 10-12 minute. Pare ciudat, pentru că, de obicei, carnea este cea care se coace mai greu, dar prin această metodă de marinare, carnea devine foarte fragedă.