Cetățeni din Ucraina care vor să obțină cetățenia română încearcă să facă acest demers cât mai discret posibil, de teama unor eventuale represalii. Ieri, un grup de tineri din zona Cernăuți a ajuns la Suceava, la Biroul Teritorial pentru Cetățenie. Întrebați dacă există vreo legătură între prezența lor acolo și situația din Ucraina, tinerii au refuzat orice declarație, ba chiar la un moment dat unul dintre ei a spus că nu vorbește românește.
După multe insistențe, însoțitorul grupului a acceptat să vorbească cu noi, sub protecția anonimatului. El ne-a spus că tuturor le este teamă că autoritățile ucrainene le-ar putea face probleme și din acest motiv au preferat să vină la Suceava și nu la Consulatul României de la Cernăuți. „Acolo dacă te duci, te filmează, te fotografiază de peste drum. Ne faceți probleme dacă ne dați numele sau fotografiile în ziare sau la televizor. Nu știm ce va fi, la Cernăuți milițienii au fost dezarmați de oameni și apoi au spus că sunt cu poporul. Eu știu cu care popor?! ”, a spus omul.
La scurt timp după ce mașina cu ucraineni a ajuns la Biroul Teritorial pentru Cetățenie, în apropiere a parcat un autoturism VW cu număr de înmatriculare de transport consular, TC 200 105, din care ocupanții n-au coborât pe durata staționării. Convins că este un vehicul al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, însoțitorul tinerilor a plecat imediat cu mașina de lângă Prefectură. După ce ucrainenii au părăsit Biroul pentru Cetățenie, a plecat și mașina de corp diplomatic.
Contactat, consulatul ucrainean a infirmat că autoturismul i-ar aparține și ni s-a sugerat că ar putea fi vorba despre o mașină a unei organizații internaționale de securitate.
Potrivit legislației românești, plăcuțele vehiculelor aparținând reprezentanțelor diplomatice acreditate în România sau personalului diplomatic al acestora au textul “CO” (Oficiu Consular), “CD” (Ambasadă) sau “TC” (Transport Consular) și șase cifre grupate câte trei. Primele trei cifre identifică reprezentanța diplomatică sau organizație internațională, iar ultimele trei sunt alocate crescător, de obicei în concordanță cu funcțiile diplomatice. Grupele de câte trei cifre încep de la 101.
Până la închiderea ediției nu am reușit să aflăm cui aparține autoturismul menționat și nici dacă există vreo legătură între prezența acestuia și a ucrainenilor în același interval de timp și aceeași locație.
„Se împușcă polițiști, polițiștii împușcă oameni pe stradă”
Dacă vecinii noștri care vor cetățenie română se arată extrem de timorați și reținuți în declarații spunând doar „ne temem de Kiev, putem avea probleme”, ucrainenii care vin în România cu mici afaceri, în cadrul micului trafic de frontieră, nu au nici o rezervă în a-și critica guvernul.
Ianko Druciuc, de 27 de ani, are viză pentru România și spune că până acum mai venea aici „cu zahăr, cu tărâțe, una, alta”, aducea marfă pentru piața românească și „se descurca”. Restricțiile la frontieră și limitarea intrărilor în România la o dată la șapte zile îi strică însă mica afacere. Crede că vinovat de protestele sângeroase din Ucraina și de situația economică grea din țară este președintele țării, Victor Ianukovici, și este de părere că situația ar deveni calmă doar dacă acesta ar demisiona. „E rău în țară, se împușcă, se omoară. Se împușcă polițiști, polițiștii împușcă oameni pe stradă. Ianukovici este un bandit. Împrumută bani de la toate țările, de la Rusia, de la Germania și nu face nimic. Ucraina e plină de datorii. Cât o să fie el prezident va fi război”, spune cu amărăciune tânărul.
Ucrainean get-beget, Ianko ne-a declarat că speră într-o apropiere a țării sale de Uniunea Europeană, legătură care ar putea însemna o șansă mai mare de locuri de muncă.
Puținii cetățeni ucraineni care au trecut frontiera în România ne-au spus că la Cernăuți situația era ieri calmă, dar toți ochii sunt ațintiți spre Kiev, unde sute de oameni au fost uciși sau răniți.