Premianții Galei “Top 10 Suceveni”- ediția 2015
Când am văzut prima dată materialele video ale celor de la Wild Bucovina am rămas impresionați. Când am aflat că cei care au realizat acele reportaje de genul celor de la Discovery ori National Geographic Wild sunt doi frați din Fundu Moldovei, Stelian și Emil Bodnari, care au învățat singuri să filmeze și să editeze, și fac toate acestea pur și simplu din pasiune, atunci ne-am dat seama că trebuie sprijiniți și promovați.
Pasiunea lor și comoara pe care au descoperit-o dincolo de liziera pădurii pot avea cu siguranță un impact mult mai mare decât saci de broșuri, plinte ori proiecte de promovare a turismului în Bucovina făcute pe bani grei.
Amintirile mamei: “Plecau dis-de-dimineață și veneau foarte târziu, uzi leoarcă, flămânzi“
Emil și Stelian Bodnari s-au născut și au crescut în inima Bucovinei, în comuna Fundu Moldovei, între Obcina Feredeului, Obcina Mestecănișului și munții Rarău-Giumalău.
„De mici copii ne-a plăcut să mergem cu bunicul și unchiul nostru prin pădure, de la ei pot să spun că moștenim această pasiune. Ei ne luau cu ei la boncănitul cerbilor toamna și așa ne-a intrat în sânge această pasiune“, povestește Stelian Bodnari.
În urmă cu mai mulți ani le-a venit ideea: să le arate și altora comoara lor.
Zile întregi, de multe ori în frig, ploaie, ninsoare, omături până la brâu și ger, cei doi frați le-au petrecut prin păduri, stând nemișcați ore în șir pentru a surprinde câteva cadre cu cerbi la boncănit, cocoși de munte, haite de lupi, mistreți ori alte viețuitoare ale pădurii.
„Nu am fost chiar entuziasmată la început”, povestește mama celor doi frați, Olguța Bodnari. „Și asta fiindcă mergeau foarte dimineață, câteodată la 4, câteodată la 5, plecau, indiferent dacă ploua sau ningea sau era vreme frumoasă, și veneau foarte târziu, uzi leoarcă, flămânzi, uneori erau fericiți, alteori descurajați“, completează femeia.
Plecați la munca în Spania: „Ne-am dori să facem numai asta. Mai avem speranțe“
În spatele fiecărui cadru au stat ore sau chiar zile întregi de filmări.
Și fac asta de aproape 10 ani, din 2006. Au început cu niște camere foto clasice, cu film, și își amintesc că primul aparat a fost primit cadou de la un unchi. Abia după mulți ani au urmat cele digitale.
Au învățat tot singuri să filmeze și să editeze pe calculator, pentru a împărtăși cu cât mai multă lume tainele sălbăticiei.
Povestirile celor doi frați din mijlocul naturii, de la boncănitul cerbilor, la rotitul cocosului de munte ori multe alte aventuri, sunt cât se poate de captivante, culminând cu cea mai recentă filmare a lor, când au găsit după ani de căutări un cuib al acvilelor de munte, reușind să ia imagini senzaționale de la o înălțime de câteva zeci de metri.
De câteva luni, cei doi frați sunt în Spania. Muncesc în construcții pentru a strânge banii necesari achiziționării minimului de aparatură necesar pentru astfel de filmări wild-life.
Au înființat anul acesta și ONG-ul Wild Bucovina și au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru pasiunea lor.
Visează ca într-o bună zi să nu mai fie nevoiți să plece la mii de kilometri de casă și să rămână aproape de comoara lor din mijlocul pădurilor.
“Ne-am dori din tot sufletul asta. Pentru asta, practic, suntem și aici (n.r. – în Spania). Să ne facem un buget, să putem trăi din asta. Foarte mulți spun că nu se poate trăi din asta, dar noi avem speranțe“, mărturisea prin intermediul internetului Emil Bodnari.
Cei doi frați își doresc ca reportajele lor să trezească în inima cât mai multor oameni interesul pentru protejarea naturii.
Să arate tuturor comoara lor, între munți. O comoară pe care vor să o împartă cu lumea… O lume, însă, care pe zi ce trece uită cât e de bogată și a mutat sălbăticia pe străzi, în case, între blocuri.
Pasiune
Frații care vor să împartă cu lumea comoara lor dintre munți
