O fotografie realizată de un rădăuțean în Munții Rarău, într-o dimineață friguroasă de 8 octombrie 2017, a fost apreciată la nivel internațional. Cadrul cu Pietrele Doamnei (în ceață) realizat de tânărul fotograf Cătălin Urdoi a fost publicat de „National Geographic”, fiind în preferințele editorilor (Landscape) pentru săptămâna a V-a. Concursul organizat de National Geographic este structurat pe patru categorii de fotografie: Wildlife, Landscape, Aerials și Underwater. Fotografia înscrisă de Cătălin Urdoi a fost la categoria Landscape. Rădăuțeanul ne-a spus că „în rubrica de wallapapers, unde a fost selecționată fotografia, sunt adunate cadrele prefinaliste din care se vor juriza cele câștigătoare”. Povestea fotografiei din Munții Rarău, prin ochii lui Cătălin: „dimineața zilei de 8 octombrie, o dimineață rece și umedă. Am urcat pe Rarău, alături de alți câțiva fotografi, fiind ușor dezamăgit de condițiile meteo vitrege pe care le-am găsit acolo, ceața densă și frigul năpraznic descurajându-mă la început. Răbdarea mi-a fost răsplătită când la un moment dat ceața s-a retras, dezvăluind Pietrele Doamnei, moment în care atmosfera a căpătat o aură magică. Acesta a fost momentul când am surprins cadrul.” Detaliile fotografiei pot fi urmărite pe link-ul http://photography.nationalgeographic.com/nature-photographer-of-the-year-2017/gallery/week-5-landscapes/6
Promovează Bucovina
Pentru Cătălin Urdoi este o onoare să promoveze ținuturile bucovinene, cu atât mai mult să o facă într-o competiție la nivel mondial, cum este acest concurs de fotografie găzduit de National Geographic. Alături de Sebastian Vasiu, Eduard Guțescu, Călin Stan și Dragoș Pîrvulescu, Cătălin Urdoi este al cincilea român care se află în această galerie a fotografiei mondiale, după cum ne-a spus chiar el. „Este datoria noastră să ne promovăm ținuturile de poveste în care trăim și să le facem recunoscute la nivel înalt prin prisma fotografiei. Selectarea acestui cadru reprezintă o reușită, și nu doar una personală, ci și o reușită a fotografiei românești de care sunt atât de mândru”. Fotografia cu Pietrele Doamnei a fost surprinsă cu un Canon 6D, cameră foto pe care fotograful o are de circa 4 ani și cu care a surprins multe povești minunate. Proiectele de viitor ale rădăuțeanului sunt multe, dar cel mai important este să continue să promoveze peisagistica și tradiția Bucovinei. „Resimt o bucurie de nedescris să am în colțul din stânga al unei fotografii amprenta National Geographic. Împreună trebuie să ducem Bucovina acolo unde îi este locul, pe culmile fotografiei mondiale. Mă înclin și vă mulțumesc pentru că îmi sunteți aproape. Totodată, vreau să dedic această reușită tuturor eroilor care luptă cu cancerul”, a spus tânărul fotograf. În ultima perioadă s-a concentrat foarte mult pe promovarea Bucovinei prin fotografiile sale, mărturisind că s-a reîndrăgostit de România și de Bucovina din spatele lentilei aparatului de fotografiat. Vrea să încurajeze tinerii să persevereze în realizarea de fotografii cât mai bune, mărturisind că „în ultima perioadă am observat un avânt foarte mare din partea tinerilor pentru fotografie, iar posibilitatea să vadă că fotografia ta poate să fie apreciată la nivel internațional consider că este un stimulent ca ei să meargă mai departe și să exceleze în ceea ce fac. Prefer ca un puști de 14 ani, 15 ani, să-și ia aparatul de fotografiat și să meargă pe un câmp și să pozeze o frunză, o floare. Poți să vorbești și poți să te exprimi prin prisma unei fotografii, e un hobby minunat”.
O altă fotografie semnată de Cătălin Urdoi, publicată în revista „National Geographic”
O fotografie realizată de tânărul rădăuțean Cătălin Urdoi, pasionat de fotografie, a fost publicată în anuarul National Geographic – 2015, o colecție a celor mai spectaculoase fotografii selectate de editorii publicației și reunite, în acest an, sub genericul „Stunning Photos” (Fotografii uimitoare). Poza a apărut, pentru prima dată, în revista National Geographic în primăvara anului 2014, fiind selectată din cele peste 12.000 de fotografii din întreaga lume înscrise la concursul cu tema „Home” („Cămin”). Fotografia prezenta interiorul sărăcăcios al unei case de romi din comuna Voitinel și surprindea o fetiță așezată pe o pernă înfundată într-un fotoliu amplasat în dreptul unei ferestre. Interiorul, mai mult promiscuu decât sărăcăcios (pentru că în casă există aparatură electronică), spunea mult despre ceea ce înseamnă căminul în cultura comunităților de romi. Pasionat de fotografia artistică, în special de fotografia de peisaj, lui Cătălin îi place să surprindă secvențe din viața satului românesc sau „tot ce ține de România noastră pitorească”.