Ieri dimineață, timp de trei ore, societatea Transport Public Local (TPL) Suceava a fost aruncată în stradă de reprezentanții Transporturi Auto SA (TA SA) Suceava, care au cerut evacuarea primei societăți din sediul în care funcționează pe strada Traian Vuia. Pentru a efectua operațiunea de evacuare, cei de la TA SA au apelat la un executor judecătoresc, care însoțit de jandarmi a bătut încă de la 6 dimineața la sediul TPL. Surpriza a fost maximă, și chiar dacă procedura de evacuare a demarat încă din 2016, directorul TPL Suceava, Darie Romaniuc, a mărturisit că nu se aștepta la un astfel de deznodământ.
Situația este una mai veche, dar care a fost tratată cu superficialitate, iar momentul de ieri dimineață nu se putea amâna la nesfârșit.
Darie Romaniuc a explicat ce anume doresc cei de la TA SA și care este punctul nevralgic al relației.
„Cei de la TA SA doresc un contract de închiriere pentru clădiri, iar noi dorim un contract de închiriere pentru teren și lucrurile au rămas nefinalizate”, a arătat directorul TPL Suceava.
Situația este una extrem de complicată, și asta pentru că TA SA a reușit să se intabuleze în 2005 pe suprafața betonată de circa 17.000 mp de pe strada Traian Vuia, cât și pe clădirile unde își desfășoară activitatea cei de la TPL. În paralel, TPL s-a intabulat în 2013 pe terenurile pe care se află suprafața betonată și clădirile, plus alte spații verzi din aceeași curte, adică un total de circa 25.000 mp.
O perioadă bună, până în 2012, între TA SA și TPL a existat un contract de închiriere, care a fost întrerupt brusc, în condiții pe care nimeni nu le cunoaște, după cum a menționat viceprimarul Lucian Harșovschi, chemat ieri pe Traian Vuia pentru a negocia stingerea litigiului.
Practic, în acest moment, între cele două tabere beligerante nu există nici un contract, fapt care stârnește alte semne de întrebare.
Ce s-a întâmplat ieri
Pentru cei 227 de angajați ai TPL, muncitori, șoferi și personal administrativ, sosirea executorului judecătoresc Sarmis Câmpulungeanu a fost un adevărat șoc. Executorul le-a transmis celor de la TPL că din momentul în care ies pe poarta societății mijloacele de transport ale TPL nu vor mai putea reveni. În paralel, muncitorii care lucrau la întreținere au fost înștiințați să nu demareze nici un fel de activitate.
Oamenii spun că nu înțeleg de ce s-a ajuns în acest punct, mai ales că lucrurile erau cunoscute de ani și ani de zile.
„Trebuia găsită o soluție mai din timp, dar trebuia să se ocupe cineva, că doar se știa, că de vreo 12 ani suntem în conflict cu Carabulea”, a spus unul dintre muncitori.
Darie Romaniuc a explicat că pentru ziua de ieri activitatea TPL nu era afectată, și asta pentru că toate mijloacele de transport în comun ieșite pe teren erau alimentate, iar un plin ajungea pentru o zi și jumătate. În schimb, activitatea de reparații a fost blocată, iar operațiunile de spălare a autobuzelor s-au sistat.
„În momentul de față am identificat din nou suprafața de teren care trebuie predată creditoarei, urmează să identificăm imobilele constând în construcții și să evacuăm toate bunurile care înseamnă proprietatea TPL”, a explicat Sarmis Câmpulungeanu procedurile care se derulau.
Acesta a mai menționat că s-au trimis somații și notificări către conducerea TPL încă de anul trecut și, în plus, a existat și o întâlnire cu conducerea societății, dar nimeni nu a ridicat un deget pentru a evita situația de ieri.
TPL a mai fost scoasă în stradă și în 2006
Nu este pentru prima dată în scurta istorie de numai 12 ani a TPL când se ajunge într-un astfel de moment tensionat. În 2006, în luna februarie, societatea a fost aruncată în stradă timp de o săptămână, într-o perioadă în care temperaturile externe erau de -30 de grade Celsius.
În ciuda acestui trecut negru și a somațiilor tot mai dese trimise de executorul judecătoresc, nimeni nu a găsit o soluție pe termen lung, iar lucrurile au fost lăsate la voia întâmplării.
Chiar și directorul Darie Romaniuc recunoaște că în ultimii 10 ani s-au executat doar investiții forțate, cât pentru a nu lăsa clădirile să se prăbușească.
”Pentru anul în curs ar fi bani la buget pentru construcția unei hale cu două canale, una pentru inspecțiile tehnice periodice, iar alta pentru spălătorie, hală care ar urma să se construiască pe spațiul verde care este proprietatea TPL. Sperăm să se și materializeze”, a precizat Darie Romaniuc.
După negocieri cu Ilie Carabulea situația s-a detensionat. Nu se știe până când
Lucian Harșovschi, viceprimarul municipiului Suceava, a fost chemat la fața locului pentru a participa alături de conducerea TPL, societate la care Consiliul Local Suceava este acționar unic, la discuții cu șefii TA SA Suceava, inclusiv cu Ilie Carabulea.
Negocierile au avut loc la sediul TA SA, iar pentru moment s-a ajuns la un consens, după cum a precizat viceprimarul Harșovschi: „De comun acord s-a stabilit să se menționeze că demersul de executare silită se amână cu cel puțin 90 de zile, perioadă în care urmează să găsim o soluție. Între TPL și TASA nu mai există nici un document prin care să fie stipulată vreo modalitate de închiriere sau altceva. Ultima dată când TPL a plătit chirie către TA SA a fost 2012, iar apoi această operațiune a fost sistată, în condiții care nu îmi sunt cunoscute. E clar că lucrurile nu mai pot continua pe această linie. În următoarele ședințe de Consiliu Local situația de la TPL va fi discutată amănunțit și rămâne de văzut ce pași se vor urma”.