Rămas fără funcția de parlamentar, Ștefan Buciuta, actualul președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, nu pare să fi digerat prea bine eșecul din 2012. Pe ultima sută de metri înainte de a se finaliza procesul în care este judecat pentru conflict de interese, Buciuta a convocat Rada Uniunii Ucrainenilor din România pentru mâine, 16 mai.
Structura de conducere a UUR, din care fac parte 19 membri, se va întruni la Cluj, iar subiectul oficial este „discutarea activității deputatului Ioan Marocico”. În realitate, Ștefan Buciuta și-a propus să-i retragă actualului deputat sprijinul din partea Uniunii Ucrainenilor din România și să anunțe că membrii acestei minorități nu mai au nevoie de un reprezentant în Parlamentul României. Ar fi probabil singurul caz din istoria post-decembristă a României când o minoritate renunță la dreptul de a fi reprezentată în forul legislativ al țării, în contradicție totală cu ce se petrece în alte țări, unde minoritățile fac eforturi disperate pentru a fi recunoscute și pentru a primi o serie de drepturi.
Dacă acest lucru se va materializa, actualul președinte al UUR va reuși contraperformanța de a rămâne fără sprijinul financiar oferit de statul român asociațiilor care reprezintă minoritățile naționale în Parlament.
Ori, numai în acest an, UUR a primit de la bugetul de stat 69 de miliarde de lei vechi, fără a mai pune la calcul că alte circa 100 de miliarde de lei vechi au rămas în conturi, neutilizate, din anii anteriori.
Practic, pentru minoritatea ucraineană din România ar fi o grea lovitură financiară, cu consecințe asupra derulării activităților culturale, artistice sau de altă natură care erau organizate anual în județele cu etnici ucraineni.
Pe de altă parte, este interesant de urmărit cum va încerca să jongleze Ștefan Buciuta cu statutul UUR pentru a-l „pedepsi” pe actualul deputat Marocico. În statut nu sunt prevăzute sancțiuni pentru deputat, ci doar pentru președintele UUR, alesul din partea Uniunii Ucrainenilor putând fi „sancționat” doar de către cei care l-au ales în funcție.
Ecuația de la Uniunea Ucrainenilor din România mai cuprinde și un dosar penal în care este judecat fostul deputat Ștefan Buciuta. Dosarul acestuia se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar potrivit rechizitoriului procurorilor, Ștefan Buciuta, deputat în legislatura 2008-2012, a formulat la Camera Deputaților o cerere de angajare a fiicei sale și apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (decembrie 2008 – septembrie 2012), „în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei”.
Statutul UUR mai prevede că în cazul în care va fi condamnat definitiv, președintele acestei structuri își pierde funcția. O eventuală condamnare a lui Ștefan Buciuta pentru infracțiunea de conflict de interese ar însemna că fostul deputat nu va mai putea fi președinte al UUR.