Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat finalizarea anchetei penale, cu rechizitoriu de trimitere în judecată, într-un dosar privind o înșelăciune de 138.600 de franci elvețieni, sumă care reprezintă un credit luat de la o bancă cu documente falsificate. Pe lista inculpaților apare și Gheorghina Geta Iordache, fost director al Agenției Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, care a mai fost trimisă în judecată și condamnată pentru falsuri prin care a prejudiciat banca la care a lucrat cu sume de ordinul sutelor de mii de euro.
Cum s-a luat creditul: salariul de bază, modificat din pix de la 860 la 6.800 de lei
Faptele din dosarul la care facem referire vizează un contract de credit încheiat pe 9 septembrie 2008, între SC Volksbank România SA și inculpata Mirela Elena Curcă, cea care a fost beneficiarul din acte al sumei încasate ilegal. În ziua respectivă a fost încheiat contractul de credit privind împrumutul sumei de 138.600 CHF, pentru o perioadă de 242 de luni. Pentru a putea lua creditul, femeia a prezentat înscrisuri din care rezulta că a obținut venituri în calitate de angajată a unei societăți. „Cheia” obținerii creditului a fost un contract individual de muncă din care rezulta că Mirela Elena Curcă are, de pe 1 august 2007, salariul de bază modificat de la 860 de lei la suma de 6.800 de lei.
În realitate, după efectuarea de verificări, a rezultat că inculpata a avut calitatea de angajată a acelei societăți, însă încetase anterior raporturile de muncă, astfel că nu era eligibilă pentru a accesa creditul bancar. Practic, contractele în baza cărora a accesat creditul erau falsuri grosolane, făcute după un contract mai vechi pe care l-a avut femeia.
Cine a falsificat contractul de muncă
După ce au descoperit falsurile, anchetatorii au ajuns la al doilea inculpat din acest dosar, Constantin Moraru, care a mai fost anchetat pentru fapte asemănătoare. Acesta ar fi fost cel care a falsificat înscrisurile prin care Mirela Elena Curcă a obținut acel credit.
„În baza unui raport de expertiză s-a stabilit că semnăturile de pe fiecare din cele patru file ale contractului de muncă, din dreptul mențiunii conform cu originalul, de pe copia actului adițional la contractul de muncă și cea de pe adeverința de venit la rubrica «Președinte / Director general» au fost executate de inculpatul Moraru Constantin. De asemenea, mențiunile «conform cu originalul» de pe cele patru file ale copiei contractului de muncă și de pe copia actului adițional la contractul de muncă au fost executate tot de acesta”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Faptele de care este acuzată Gheorghina Geta Iordache, din postura de director al agenției bancare
Pentru ca înșelăciunea să poată fi realizată până la capăt, în ecuație, arată procurorii, a intrat și Gheorghina Geta Iordache, în calitate de director al Agenției Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA la vremea comiterii faptelor. Pentru eligibilitatea creditului a fost nevoie și de o garanție (ipotecă), beneficiara garantând creditul cu un teren în suprafață de 15.123 mp teren fânaț amplasat în comuna Dorna Arini, proprietatea unei persoane care nu a fost pusă sub acuzare în acest dosar.
Astfel, cum rezultă din sesizarea efectuată de reprezentanții Volksbank România, ipoteca pe acest bun a fost radiată, printr-o adresă aparent emisă de reprezentanții Sucursalei Vatra Dornei, deși unitatea bancară nu și-a dat acordul pentru o astfel de acțiune, întrucât obligațiile contractuale nu fuseseră stinse. Cea care ar fi radiat această ipotecă, în scopul vădit al favorizării infractorului, este Gheorghina Geta Iordache, susțin procurorii.
„Fapta inculpatei Iordache Gheorghina Geta care, în calitate de director al Agenției Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, acționând în baza unei rezoluții infracționale unice, a întocmit în fals adresele prin care se comunica acordul SC Volksbank România de radiere a ipotecilor instituite asupra bunurilor imobile aparținând numitului C. D. (pentru garantarea creditelor contractate prin contract de credit de inculpata Curcă Mirela Elena), întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de «fals în înscrisuri sub semnătură privată» și infracțiunii de «înșelăciune»”, au stabilit procurorii.
Pentru probarea faptei, anchetatorii au dispus un raport de constatare criminalistică întocmit de specialiști ai IPJ Suceava, prin care s-a stabilit că semnătura din adresa de radiere a fost executată de inculpata Gheorghina Geta Iordache.
În ceea ce o privește pe beneficiara creditului, Mirela Elena Curcă, aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de înșelăciune, în timp ce Constantin Moraru va fi judecat pentru infracțiunea de „complicitate la înșelăciune”.
Prejudicii foarte mari, dar închisoare cu suspendare
Fosta directoare de sucursală a băncii prejudiciate, Gheorghina Geta Iordache, a fost condamnată latrei ani de închisoare, cu suspendare, și un termen de încercare de cinci ani, iar soțul acesteia, Gavril Iordache, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani și 6 luni, într-un dosar în care au fost trimise în judecată pentru fapte asemănătoare 15 persoane. Gheorghina Geta Iordache a fost trimisă în judecată sub acuzația că a falsificat înscrisuri, inducând în eroare unitatea bancară pentru radierea unei ipoteci asupra unui imobil proprietate, având drept consecință producerea unui prejudiciu total de 357.223 de euro.
Cei doi soți Iordache au fost obligați de judecători la plata sumei de aproape 294.000 de euro către partea prejudiciată și li s-a impus sechestru asigurător pe bunuri.
Cu această condamnare cu suspendare în spate, dacă noile acuzații vor rămâne în picioare, fostul director riscă să primească o condamnare cu executare.
Dosarul în care vor fi judecați cei trei inculpați își va consuma prima fază la Judecătoria Vatra Dornei. Cei trei se bucură încă, în această fază a anchetei, de prezumția de nevinovăție.