Deși părea greu de crezut că ar exista aplicații ale științelor în gastronomie, matematicianul Ruth Fairclough a răspuns acestei provocări, elaborând o formulă matematică complexă pentru a-i ajuta pe maeștrii bucătari să prepare clătitele perfecte, informează site-ul Daily Mail. Ruth Fairclough, care are 34 de ani și este lector în matematică și statistică la Wolverhampton University, a lucrat la elaborarea acestei formule deoarece cele două fiice ale sale adoră să mănânce clătite.
În opinia lui Ruth Fairclough, formula clătitelor perfecte este următoarea: 100 – [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)]/(S – E)
În această formulă, „L” reprezintă numărul nodulilor din unt, iar litera „C” este consistența lui, „F” reprezintă numărul mișcărilor de amestecare a compoziției, „k” este consistența ideală, iar „T” reprezintă temperatura tigăii.
Temperatura ideală a tigăii este dată de litera „m”, „S” reprezentând intervalul de timp petrecut de compoziție în aer liber înainte a de fi pusă în tigaie, iar „E” este timpul petrecut de clătita preparată înainte de a fi mâncată. Cu cât scorul obținut este mai apropiat de 100, cu atât clătitele sunt mai bune.
Ruth Fairclough susține că temperatura de preparare este unul dintre cele mai importante elemente, alături de prepararea unei compoziții gustoase. Amestecul trebuie lăsat să stea timp de 20 de minute, pentru ca făina să aibă suficient timp să fie absorbită de lapte. Tigaia trebuie să aibă o dimensiune medie.