O formulă alimentară ce oferă senzația de sațietate de două ori mai repede decât o masă obișnuită, care ar putea fi un tratament miraculos împotriva obezității, a fost dezvoltată de cercetătorii norvegieni de la Institute of Food Research (IFR), informează dailymail.co.uk.
Pentru început, noua formulă alimentară va fi adăugată la o băutură de tip milkshake.
Conform cercetătorilor, un amestec de ulei de măsline, apă și un stabilizator folosit în industria de panificație, oferă unei persoane o senzație de sațietate timp de 12 de ore, după masă. Este pentru prima dată când este dezvoltată o astfel de formulă alimentară.
Deși este nevoie de o perioadă cuprinsă între 5 și 10 ani pentru a ajunge pe rafturile magazinelor, cercetătorii sunt optimiști în ceea ce privește descoperirile.
„Este pentru prima dată când vedem un efect atât de puternic de la o formulă alimentară. Aceasta ar putea fi folosită ca ingredient în noile tipuri de alimentație pentru a-i face pe oameni să se simtă mai sătui, ceea ce ar putea reduce supraconsumul de calorii”, a precizat doctorul Martin Wickham de la IFR.
Conform rezultatelor proiectului de cercetare, care s-a derulat pe o perioadă de trei ani, modul de acțiune al emulsiei de ulei de măsline și apă (același principiu folosit pentru dressing-ul de salată) în mediul acid din stomac, poate fi modificat.
Cercetătorii au realizat două tipuri de emulsie, acestea fiind amestecate cu diferiți compuși folosiți în industria alimentară. Cei doi compuși sunt asemănători din punct de vedere chimic, dar unul reține apa și uleiul stabile în stomac, iar celălalt favorizează separarea apei de ulei.
Emulsia a fost amestecată cu puțină cafea și testată pe 11 voluntari. Cercetătorii au analizat stomacurile acestora în fiecare oră. Astfel, după o oră, voluntarii care au băut emulsie stabilă aveau volumul stomacului de două ori mai mare decât ceilalți.
„Dacă putem reține materie în stomac pentru mai mult timp, apare senzația de sațietate. Este important în controlul obezității și în scăderea greutății și este cel mai acceptabil mod de a face aceste lucruri, comparativ cu reducerea cantității de mâncare într-o dietă. Te vei simți sătul și nu vei mai vrea să mănânci decât strictul necesar”, a precizat Wickham.
Formula alimentară a fost dezvoltată de Martin Wickham și Richard Faulks de la Institute of Food Research (IFR) și efectele sale sunt testate de cercetătorii de la Universitatea Nottingham. Studiul a fost finanțat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council, din care face parte IFR, și publicat în British Journal of Nutrition.