Neglijență

Folosirea aragazurilor sau sobelor vechi alimentate cu gaze naturale prezintă pericol de explozii



Manevrarea incorectă a aparatelor alimentate cu gaze naturale, precum și utilizarea unor instalații sau aparate defecte sau deteriorate au cauzat 50 de explozii, în ultimii doi ani, în cele 20 de județe în care compania E.ON Gaz Distribuție este activă, printre care și Suceava. În urma acestora, șase persoane și-au pierdut viața și alte 30 au fost rănite.
Reprezentanții E.ON îi avertizează pe suceveni că respectarea instrucțiunilor de utilizare a gazelor naturale, precum și apelarea la specialiști în cazul modificărilor la instalațiile interioare de utilizare a gazelor naturale sunt condiții absolut necesare pentru a elimina posibilitatea de producere a unor evenimente grave. Cei care recurg la improvizații trebuie să înțeleagă că-și riscă nu doar propria viață, ci și pe cea a membrilor familiei și a vecinilor. Dacă sucevenii simt miros de gaz într-un imobil sau pe stradă, pot să apeleze de urgență dispeceratul E.ON Gaz Distribuție la numerele de telefon 0265 200 928 sau 0800 800 928.
Teona Oltean, director general adjunct E.ON Gaz Distribuție, a declarat că dat fiind riscul major de producere a unor explozii sau incendii din cauza manevrării necorespunzătoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, în special mașini de gătit de tip aragaz sau sobe, „consumatorii trebuie să fie atenți la modul de aprindere a arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaze. Dacă manevrarea acestora se face în mod corect și cu atenție, nu se întâmplă astfel de accidente“.
Este important de reținut faptul că instalațiile interioare de utilizare a gazelor naturale se pot degrada în timp, rezultând îmbinări slăbite, robineți care nu mai prezintă o etanșeitate completă, fisuri etc. – iar acestea pot duce la acumulări de gaze. Sucevenii trebuie să efectueze verificări și revizii periodice la instalațiile de gaz. Potrivit prevederilor legale, verificarea se efectuează obligatoriu o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani de către firme specializate în domeniu, responsabilitatea pentru efectuarea acestora revenind consumatorilor.
Identificarea societăților/persoanelor autorizate să efectueze verificări și revizii periodice la instalațiile de utilizare a gazelor naturale se poate face de către consumator prin consultarea Centrelor de Relații Clienți ale furnizorului de gaze naturale sau prin accesarea site-ului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (www.anre.ro).



Recomandări