Focarul de tuberculoză izbucnit în 2012 la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Costâna s-a reactivat. După circa doi ani de la apariția primelor cazuri de tuberculoză în unitatea socială, boala a reapărut atât în rândul asistaților, cât și al personalului de îngrijire. Ultimii pacienți cu TBC au fost confirmați în această lună, când diagnosticul a fost stabilit cu certitudine la trei persoane. Pentru a evita extinderea focarului, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a luat măsuri de limitare a numărului de cazuri și a demarat o anchetă pentru a stabili sursa îmbolnăvirilor. Deocamdată, nouă persoane, opt asistați și un angajat, au contractat boala și au fost internate în spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pacienții au vârste între 20 și 64 de ani
La Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Costâna, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Suceava, primele semne că focarul de tuberculoză s-a reactivat au apărut în luna septembrie a anului trecut. Atunci, boala a fost depistată la o persoană, însă în scurt timp au început să apară cazuri noi. În luna octombrie au fost înregistrate alte patru cazuri, iar în noiembrie încă unul. În ianuarie 2014 au mai fost consemnate trei îmbolnăviri, iar Direcția de Sănătate Publică Suceava a declarat redeschis focarul de TBC.
Pacienții fac parte atât din rândul persoanelor internate, cât și al angajaților, pe grupe de vârstă situația fiind următoarea: câte doi bolnavi între 20-24 de ani, 25-34 de ani și 55-64 de ani și trei bolnavi între 45-54 de ani.
DSP a intervenit cu măsuri de prevenție
De la reactivarea focarului de tuberculoză, în septembrie 2013, opt asistați și un angajat au fost declarați bolnavi și internați în spital. La ora actuală, doar trei persoane se mai află internate în spital, celelalte fiind supravegheate medical și izolate la centrul din Costâna.
Pentru a se evita răspândirea bolii, Direcția de Sănătate Publică Suceava a dispus investigarea de urgență prin examen radiologic a tuturor asistaților și a personalului angajat. Totodată, s-au distribuit substanțe dezinfectante, măști și mănuși pentru a se completa stocurile de materiale ale unității. Ca măsuri de prevenție, la centrul din Costâna s-au efectuat și dezinfecții generale, care au fost supravegheate de personal specializat din cadrul DSP.
195 de asistați social, la centrul din Costâna
La Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Costâna, primul caz de TBC a fost înregistratîn data de 16 ianuarie 2012, la o femeie de 61 de ani, un al doilea caz fiind consemnat în data de 2 martie, la un bărbat de 76 de ani. Ambele persoane la care a fost depistată boala făceau parte din rândul asistaților, iar la vremea respectivă autoritățile au considerat că este vorba de cazuri izolate.
Primele suspiciuni legate de un posibil focar de tuberculoză au apărut în luna septembrie a aceluiași an, când au fost diagnosticate cu TBC alte trei persoane cazate sau angajate la unitatea din Costâna. Atunci, boala a fost depistată la un bărbat de 38 de ani, asistent medical, la un tânăr de 21 de ani și la o tânără de 24 de ani, ambii asistați social. În data de 8 octombrie, au fost confirmate încă două cazuri de tuberculoză în rândul asistaților cazați, la o femeie de 51 de ani și la un bărbat de 31 de ani, în aceste condiții autoritățile declarând deschis focarul de TBC. În noiembrie 2012 a fost înregistrat și ultimul caz, laun bărbat de 32 de ani, tot din rândul persoanelor internate. În total, focarul de tuberculoză a numărat, până la reactivarea lui în toamna anului trecut, opt cazuri.
Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică de la Costâna găzduiește 195 de asistați social.