Afecțiuni de sezon

Focare de varicelă în mai multe unități de învățământ din județ



Peste 300 de suceveni s-au îmbolnăvit în primele două luni ale anului de varicelă. Foto www.cugetliber.ro
Peste 300 de suceveni s-au îmbolnăvit în primele două luni ale anului de varicelă. Foto www.cugetliber.ro

Peste 300 de suceveni s-au îmbolnăvit în primele două luni ale anului de varicelă, numărul pacienților fiind la fel de ridicat ca și în aceeași perioadă a anului trecut. Așa arată ultima statistică a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dată publicității ieri, de conducerea instituției, în care se precizează că deși majoritatea cazurilor sunt la copii până în 14 ani, printre pacienți se regăsesc și mulți adulți, cu vârste destul de înaintate, de până la 54 ani.
Astfel, potrivit evidențelor, în acest an, în ianuarie, în județ au fost semnalate 125 de îmbolnăviri prin varicelă, față de 120 anul trecut, în același interval, în timp ce în februarie s-au consemnat 209 cazuri, comparativ cu 266 în 2013, în aceeași perioadă. Aceleași statistici arată că, în primele două luni ale acestui an, din totalul de 334 de îmbolnăviri, 98 au fost la copii cu vârste între 5-9 ani, 68 la copii între 10-14 ani, 43 la copii de 3 ani, 36 la copii de 4 ani, 35 la persoane între 15-19 ani, 12 la copii sub un an, 11 la copii de 2 ani, zece la adulți între 25-34 ani, nouă la copii de un an, câte cinci la tineri între 20-24 ani și persoane între 35-44 ani, și două la adulți între 45-54 ani. Din cei 334 de pacienți, 166 proveneau din mediul urban și 168 din mediul rural.
Primăvara este sezonul propice dezvoltării varicelei
Având în vedere evoluția din primele două luni ale acestui an, medicii se așteaptă ca numărul cazurilor de varicelă să fie cel puțin la fel de ridicat și în perioada următoare. În 2013, în județ s-au înregistrat 1.392 de îmbolnăviri.
Reprezentanții DSP Suceava spun că primăvara este sezonul propice dezvoltării afecțiunii, iar până acum în mai multe unități de învățământ au apărut focare de boală. Responsabilii instituției atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă varicela, cauzată de un virus herpetic, ce acționează în general atunci când imunitatea organismului este scăzută. “Boala este mai frecventă toamna și la începutul primăverii, iar cei mai predispuși sunt copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. În ultimii ani s-a înregistrat însă și o creștere a numărului de cazuri de varicelă la adulți”, spune conducerea DSP Suceava.
La adulți, durata erupției depășește o săptămână, iar recuperarea se face cu greutate
Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă extrem de contagioasă produsă de virusul varicelo-zosterian, același virus care produce și herpesul zoster. Este caracterizată de apariția de vezicule care evoluează spre pustule, formare de cruste și, ocazional, cicatrici. Infecția poate fi contractată pe cale aeriană din colectivitate sau de la persoane cu infecție zosteriană activă. Perioada de incubație variază între zece și 23 de zile, iar simptomele generale sunt rare la copii. Ele apar mai des la adulți și constau în cefalee, dureri de spate, dureri musculare și stare generală alterată. Erupția apare după două, trei zile, însă în cazul adulților durata erupției depășește o săptămână, iar recuperarea se face cu greutate (pot apărea și complicații pulmonare – pneumonie și ale sistemului nervos central – encefalită).
Leziunile de varicelă se pot complica cel mai frecvent cu suprainfecții stafilococice. Alte complicații mai puțin frecvente includ artrita, conjunctivita, nefrita (inflamația rinichilor) sau orhita (inflamația testiculelor), care poate duce la sterilitate. Infecția mamei în primul trimestru de sarcină duce la apariția unor malformații la 2% din fetușii expuși.
Vaccinarea antivaricelă nu este inclusă în programul de imunizare, dar este cea mai eficientă
Boala poate fi prevenită prin vaccinarea copiilor, eficientă într-un procent de 80%. Vaccinarea antivaricelă nu este inclusă în programul național de imunizare, dar este cea mai eficientă metodă de prevenție a bolii. Imunizarea activă a copiilor sănătoși împotriva varicelei este recomandată între 9 și 12 luni (o singură doză), dar poate fi făcută și copiilor cu vârste de peste 10 ani care nu au dezvoltat încă infecția, pentru a preveni formele severe de boală. În general, imunizarea se recomandă înainte de intrarea în colectivitate a copilului, iar după vârsta de 13 ani vaccinul se administrează în două doze, la interval de minim șase săptămâni.
Există două tipuri de vaccin, cel clasic Varlix, și unul tetravalent, Priorix-Tetra, care combină virusul varicelei cu cel al rujeolei, oreionului și rubeolei.Serul se inoculează în principal celor care au risc mare de a dezvolta varicela: adulți care nu au făcut boala în copilărie, copii cu leucemie, persoane cu imunitate scăzută după tratamente cu imunosupresoare, infecție HIV, cancer. De menționat că incidența varicelei a scăzut odată cu introducerea în 1995 a vaccinului.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale

Asociația „Bucovina Civică” vrea să ducă la mare 80 de copii fără posibilități materiale. Mai are nevoie de 9.000 de euro

Asociația „Bucovina Civică” vrea să ducă la mare 80 de copii fără posibilități materiale
Asociația „Bucovina Civică” vrea să ducă la mare 80 de copii fără posibilități materiale

Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon

Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon
Aproape 400 de oameni mușcați de căpușe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor Suceava, în acest sezon