Alertă

Focare de hepatită A în localitățile Arbore și Marginea



Cătălina Zorescu: ”Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariția și extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu și cauza actualului focar de hepatită”
Cătălina Zorescu: ”Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariția și extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu și cauza actualului focar de hepatită”

Hepatita A, o boală care potrivit estimărilor făcute de specialiștii suceveni ar putea lua în acest an forma unei epidemii, a cuprins mai multe localități din județ, evoluând deja în focare destul de extinse. După Voitinel, Ioneasa – Nigotești și Gura Humorului, alte două localități au fost afectate de această boală infecțioasă și ușor transmisibilă. Este vorba de Arbore și Marginea, unde focarele de hepatită A au izbucnit la începutul lunii iulie în comunități majoritar rome, cu familii numeroase și condiții de trai precare.
Potrivit unui comunicat transmis ieri de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, până în prezent s-au înregistrat 16 cazuri de boală, câte opt în fiecare localitate, la copii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani. Aceștia sunt membri ai unor familii învecinate, între care există legături de rudenie și care se vizitează. Minorii bolnavi au fost internați în secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal Rădăuți, unde urmează un tratament de specialitate. Ieri, aici se mai aflau doar jumătate dintre copiii diagnosticați cu hepatită A.
80 dintre contacții bolnavilor, vaccinați până în prezent
Pentru limitarea focarelor, responsabilii DSP Suceava au intervenit cu măsuri speciale. În cele două localități au fost distribuite substanțe dezinfectante și au fost recoltate probe de apă din fântânile familiilor din care provin îmbolnăvirile. Deoarece analizele de laborator au ieșit necorespunzătoare atât chimic cât și bacteriologic, conducerea DSP Suceava a cerut primăriilor Arbore și Marginea să se implice și să ia măsuri de avertizare a populației privind pericolul consumului de apă din fântânile contaminate și să-i convingă pe localnici de necesitatea dezinfectării acestora.
Totodată, responsabilii DSP au împărțit în zonă o sută de vaccinuri antihepatită A, până ieri serul fiind administrat la 80 de persoane care au venit în contact cu minorii bolnavi. Acțiunea de imunizare a populației cu risc crescut de îmbolnăvire continuă, iar între timp conducerea DSP Suceava face demersuri pentru suplimentarea rezervelor de vaccin de la nivelul instituției. Ieri, încă o sută de doze de vaccin antihepatită A au fost comandate de responsabilii Direcției de Sănătate Publică și urmează să ajungă în depozitele instituției.
Lipsa igienei, factorul care a declanșat boala
Potrivit comunicatului transmis ieri de DSP Suceava, focarele au izbucnit și riscă să se extindă din cauza nerespectării condițiilor de igienă, bolnavii provenind din familii modeste, cu mulți copii și în mare parte de origine romă.
”Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariția și extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu și cauza actualului focar de hepatită. Medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemiologică a contacților familiali ai cazurilor depistate”, se mai arată în comunicatul semnat de directorul adjunct medical al instituției, dr. Cătălina Zorescu.
Hepatita A are o evoluție ciclică multianuală, cu oscilații maxime ale incidenței la intervale de cinci-zece ani, așa că specialiștii suceveni se așteaptă ca tendința din 2014 de creștere a numărului de îmbolnăviri să se păstreze și în perioada următoare. În județ, anii cu un număr ridicat de cazuri de hepatită A au fost: 2009 – 44 de cazuri, 2008 – 143, 2007 – 169, 2006 – 106, 2005 – 473, 2004 – 1.084, 2003 – 1.003 și 2002 – 1.121 de cazuri. Aceleași evidențe precizează că, în județ, în 2011 și 2012 s-au consemnat câte patru cazuri de hepatită A, în 2013 – 5, iar în 2014 – 34.
Hepatita A, o infecție care alterează capacitatea ficatului de a funcționa
Hepatita A, supranumită și boala mâinilor murdare, este o infecție a ficatului extrem de contagioasă, provocată de virusul hepatitic A, care alterează capacitatea ficatului de a funcționa. Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe și legume crude care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Adulții prezintă mai des semne de boală decât copiii, iar severitatea afecțiunii și rata mortalității cresc pe măsură ce pacienții au o vârstă mai ridicată. Copiii sub 6 ani nu au, de regulă, simptome vizibile și numai aproximativ 10% dintre ei dezvoltă icter. Ȋn cazul copiilor mai mari și al adulților, icterul apare la mai mult de 70% dintre bolnavi.
Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei (spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei), folosirea apei de băut numai din rețeaua controlată sau din fântâni igienice.
Spitalul Suceava va prelua de luni toți pacienții infecțioși din zona Rădăuți
Apariția focarelor de la Arbore și Marginea și extinderea lor destul de rapidă sunt extrem de îngrijorătoare dacă avem în vedere gravitatea bolii și riscul crescut de izbucnire a unei epidemii în acest an, conform evoluției ciclice. Toate cazurile care apar în aceste localități ar trebui izolate și tratate în secția de boli infecțioase a spitalului din Rădăuți, așa cum de altfel s-a și întâmplat până acum, numai că de săptămâna viitoare acest lucru nu va mai fi posibil. Și astea deoarece singurul medic specialist angajat în acest sector, Angelica Popescu, va pleca în concediu de odihnă în perioada 21 iulie – 4 august, motiv pentru care secția de boli infecțioase se va închide.
Spitalul Rădăuți a informat ieri conducerea DSP Suceava cu privire la acest aspect, anunțând că eventualele cazuri care vor apare în acest an vor fi direcționate către Spitalul Județean de Urgență. ”Noi nu am fost de acord, dar nu-i putem obliga să o lase deschisă. Am luat legătura cu cei din secția de boli infecțioase Suceava și am primit asigurări că au posibilitatea de a prelua și trata toate cazurile din zona Rădăuți”, a declarat ieri dr. Cătălina Zorescu.
De menționat că la Voitinel, Ioneasa – Nigotești și Gura Humorului a fost vorba de microfocare familiale și nu de comunități extinse ca la Arbore și Marginea, situația înregistrată în aceste două localități fiind cea mai gravă de până acum.



Recomandări

S-a confirmat medical că un om a murit de rabie, după ce a fost mușcat de un câine. Primul caz după 13 ani

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

S-a confirmat medical că un om a murit de rabie, după ce a fost mușcat de un câine. Primul caz după 13 ani

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale