Un nou caz de pestă porcină africană s-a confirmat, din păcate, de această dată într-o localitate limitrofă municipiului Suceava.
Un crescător din satul Sf. Ilie, comuna Șcheia, a anunțat zilele trecute medicul veterinar din comuna Șcheia cu privire la faptul că a sacrificat o scroafă care fătase în urmă cu câteva zile doi purcei neviabli. Crescătorul a solicitat examen trichineloscopic pentru a verifica dacă poate consuma carnea.
Medicul veterinar, având suspiciunea evoluției pestei porcine africane (având în vedere că scroafa dăduse semne de boală), a recoltat probe pentru examen de laborator. Din păcate, s-a confirmat că pesta porcină africană a provocat decesul.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară Suceava a aplicat imediat un plan de măsuri de combatere, care au inclus sechestrarea și distrugerea întregii cantități de carne rezultată de la scroafa respectivă și dezinfecția în exploatație.
Sanitar-veterinarii au stabilit o zonă de protecție de 3 kilometri care cuprinde localitățile Sfântu Ilie și Șcheia și o zonă de supraveghere de 10 kilometri, care cuprinde și municipiul Suceava, satele din Moara, Mitocu Dragomirnei, Lipoveni, Pătrăuți, Mereni, Ipotești, Tișăuți, Stroiești, Vâlcele și Zaharești.
Sanitar-veterinarii au mai solicitat ca în fondurile de vânătoare din zona focarului să se efectueze zilnic patrulări pentru depistarea eventualilor mistreți morți, care ar fi putut fi și ei infectați.
Este important de spus că, în ciuda acestui focar, sucevenii crescători de animale trebuie să înțeleagă că nu au impuse restricții majore, ci doar sunt rugați să manifeste prudență, tocmai pentru a evita ca virusul să se răspândească.
Acest nou focar vine după ce alte două focare de pestă africană au fost închise recent de Direcția Sanitar Veterinară Suceava, unul la Râșca și unul la Poiana Stampei.
Din păcate, aceste date arată că virusul pestei africane circulă prin județ și trebuie ținut sub control, pentru a nu fi afectat comerțul de sărbători.
Medicii veterinari subliniază că cel mai iresponsabil comportament posibil este cel de a arunca un porc mort pe malul apei sau pe câmpuri (cum s-a întâmplat recent în județul vecin, Botoșani).
Crescătorii nu riscă amenzi dacă au un animal bolnav, din contră, pot fi despăgubiți dacă acesta era înregistrat sanitar-veterinar.
În caz de apariție a unor simptome de boală, cel mai înțelept este să fie anunțat imediat un medic veterinar.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.
Ca măsuri de precauție, trebuie evitat pe cât posibil contactul porcului cu exteriorul și trebuie realizată dezinfectarea la intrarea în adăpostul animalului.






