Mai mulți minori și tineri din comunitatea de romi din Ilișești au fost diagnosticați cu hepatită de tip A. Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, ne-a declarat că până ieri au fost semnalate 10 cazuri de hepatită de tip A, într-o comunitate de romi care trăiește la periferia comunei Ilișești, cel mai probabil din cauza condițiilor precare de igienă. Pacienții au vârste cuprinse între 6 și 21 de ani, iar majoritatea lor nu au fost internați.
Constantin Harasim a precizat că, în cursul zilei de ieri, la Prefectura Suceava a avut loc o întâlnire cu primarul comunei Ilișești și șefii Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și consultantul pentru problemele romilor din Prefectură, Alina Stan, în cadrul căreia au fost stabilite măsurile necesare pentru ca numărul cazurilor de hepatită din acest focar să nu mai crească. Harasim a arătat că autoritățile sanitare sucevene au distribuit în zona respectivă materiale dezinfectante și s-a decis interzicerea consumului de apă din două fântâni, care poate fi cauza îmbolnăvirii celor zece minori și tineri.
„Deja avem rezultate care arată că apa din cele două fântâni nu este potabilă, motiv pentru care le-am transmis celor care locuiesc în acea zonă să nu o consume. De asemenea, le-am transmis că vom încerca să găsim alte surse de apă în zonă, astfel încât să nu mai apară și alte cazuri de hepatită”, a declarat prefectul județului Suceava. Tot în cursul zilei de ieri, Constantin Harasim, autoritățile locale din Ilișești și reprezentanții autorităților sanitare s-au deplasat în comunitatea în care a apărut focarul de hepatită pentru a fi siguri că măsurile dispuse au fost puse în aplicare.
De precizat că în urmă cu două zile, la Prefectura Suceava a avut loc o ședință organizată de Biroul Județean pentru Romi, în cadrul căreia directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, a subliniat importanța angajării mediatorilor sanitari în comunitățile de romi. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că este necesară angajarea a cel puțin șase mediatori sanitari în comunități precum cele din Dolhasca, Dornești, Verești, Vicovu de Sus, Pătrăuți și Valea Moldovei.