Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, după deschiderea ediției de anul acesta a Festivalului Ștefanian, că își dorește ca Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare să fie reconstruită în totalitate, așa cum era în vremea marelui domnitor al Moldovei. Gheorghe Flutur a spus că deja vizitatorii își doresc să vină la Suceava și să vadă Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare în întregimea ei. Flutur a spus că îl bucură faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei a fost consolidată, reabilitată și refăcută parțial printr-un proiect în valoare de 14 milioane de euro, însă dorința lui este ca aceasta să fie reconstruită în totalitate.
„Mă bucur că suntem contemporani cu niște vremuri în care s-a putut reface cetatea. Dacă acum 100 de ani austriecii încercau ceva prin arhitectul Karl Romstorfer, astăzi ne mândrim cu cetatea așa cum este ea acum, o cetate care este un fel de școală, unde copiii pot să vadă pe viu foarte multe lucruri. A fost un proiect curajos, de 14 milioane de euro, dar dorința mea este, dacă va da Dumnezeu, să putem întregi Cetatea de Scaun. Așa cum e acum, cetatea este conservată ca ruină, pentru că astea sunt regulile de restaurare. Dar de multe ori am discutat cu specialiștii și oamenii când vin ar dori o cetate întreagă. Adică și cu ce mai lipsește, cu module, din materiale specifice, pentru ca un copil când intră în Cetatea lui Ștefan să vadă cum arăta ea atunci când s-a făcut, și nu doar o ruină”, a spus Flutur. El a adăugat că pentru un astfel de proiect trebuie fonduri. „Fonduri se vor găsi. Ne trebuie curaj și ne trebuie oameni de suflet, pe care îi avem, i-am găsit, mai ales că cei care conduc astăzi Muzeul de Istorie al Bucovinei sunt oameni care au lucrat la acest proiect”, a precizat șeful administrației județene.
Festivalul Ștefanian s-a deschis cu o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei
În debutul ediției de anul acesta a Festivalului Ștefanian, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei. La slujba care a fost oficiată în Capela Cetății de Scaun a Sucevei au fost prezenți președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele acestei instituții Gheorghe Niță, viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, administratorul județului, Irina Vasilciuc, și consilierul președintelui CJ Suceava, Niculai Barbă, precum și câțiva turiști aflați în cetate.
După slujbă, Gheorghe Flutur a precizat că Festivalul Ștefanian se desfășoară în perioada 24 iunie – 2 iulie. „Suntem în capela Cetății de Scaun a Sucevei, un loc unic și un moment unic. De Sânziene, la Suceava, al treilea an la rând, după multe sute de ani îi pomenim pe cei 75 de domnitori, voievozi ai Moldovei. Astăzi a fost o slujbă de pomenire și mulțumesc preoților care au venit aici. În felul acesta deschidem Festivalul Ștefanian, dedicat marelui Ștefan. Și suntem în locul unde Ștefan cel Mare și alți domnitori veneau să se roage și înainte de luptă, și după luptă. Noi, ca urmași, avem această obligație, să le cântăm veșnică pomenire, să aducem omagii, să învățăm ceva din trecutul acestor eroi, viteji, buni români, credincioși și uniți în vremuri grele”, a spus Flutur. El a precizat că tot în perioada acestui festival se desfășoară proiectul „Traseele voievodului Ștefan cel Mare în Țara de Sus a Moldovei”. Proiectul este realizat de Consiliul Județean Suceava, alături de Consiliul Regional Cernăuți, Consiliul Raional Soroca și Consiliul Local Cricova. Astfel, în perioada Festivalului Ștefanian, județul Suceava va găzdui 30 de elevi și șase profesori însoțitori din cele trei locații.
„Avem evenimente și la celelalte ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, iar pentru 2 iulie am organizat un pelerinaj pe jos la Mănăstirea Putna. Cei care doresc să vină, așa cum a fost și în anii trecuți, sunt așteptați la intrarea în localitatea Putna, de la ora 7:00, să mergem pe jos, cântând cântece bisericești, cântece religioase, până la mănăstire pentru a depune coroane la mormântul lui Ștefan cel Mare, pentru că 2 iulie este ziua în care noi îl comemorăm pe marele nostru voievod. Și în felul acesta ne aducem aminte, și trebuie să o facem și mai des, că trăim într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu”, a mai spus Flutur.
De precizat că tot în perioada festivalului, duminică, 30 iunie, în Muzeul Satului Bucovinean, între orele 13:00 și 18:00, va fi prezent maestrul bucătar Cătălin Scărlătescu, acesta urmând să gătească două specialități medievale, după rețetele originale. Cătălin Scărlătescu va prepara câte 200 de porții din fiecare din cele două specialități, care vor fi împărțite celor care vor participa la eveniment.