Județul Suceava are un buget de 2,965 de milioane de lei pentru legumele, fructele, cornurile și laptele care se vor distribui elevilor în școli în acest an școlar, dar o parte din aceste produse vor ajunge la copii abia din 2018. Normele metodologice de aplicare a hotărârii de guvern care reglementează pe anul școlar în curs aplicarea Programului pentru școli al României în perioada 2017 – 2023 încă nu au fost adoptate de Guvern, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla în următoarea lună, procedurile de licitație și achiziție nu vor putea fi finalizate mai devreme de sfârșitul anului 2017, și asta în varianta în care nu vor fi contestații.
Hotărârea de Guvern nr. 640 pentru aprobarea Programului pentru școli al României și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2017 – 2018, adoptată în 7 septembrie și publicată în 13 septembrie a.c. în Monitorul Oficial, stabilește și lista de legume din care autoritățile județene trebuie să aleagă ce vor mânca la școală copiii: morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei gras sau castraveți proaspeți.
Dintre fructe, alegerea trebuie făcută între mere, pere, struguri de masă și prune.
Comisia județeană care decide dacă pentru copiii suceveni este mai bun morcovul sau păstârnacul, prunele sau perele, trebuie să fie alcătuită din prefectul Mirela Adomnicăi, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, câte un reprezentant de la Inspectoratul Școlar, DSV, DSP, Finanțe, Protecția Consumatorilor, Direcția Agricolă și Oficiul Fitosanitar.
Coordonatorul comisiei este prefectul, dar actul normativ nu prevede dacă acesta are și drept de veto.
Conform hotărârii de guvern adoptate săptămâna trecută, pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se acordă gratuit două porții de fructe și/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate și cinci porții de produse de panificație.
”Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton”, se arată în actul normativ.
0,6 lei pentru porția de fructe și legume a unui elev
Pentru anul școlar 2017 – 2018, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, 0,57 lei pentru porția de produse de panificație.
Porția de fructe distribuită trebuie să aibă cel puțin 100 grame și conține o singură specie de fructe, iar porția de legume distribuită va avea cel puțin 200 grame și ”poate fi un amestec din speciile propuse, preparate și gata de consum în stare proaspătă”.
De asemenea, fructele și legumele distribuite vor fi ”întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli și dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin”. Referitor la amestecurile de legume, acestea trebuie să conțină de asemenea legume sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli și dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, curățate și tăiate în bucăți gata de consum și fără nici un alt ingredient. Fiecare porție va fi ambalată individual.
Merele, perele, strugurii de masă și ardeii grași distribuiți întregi vor fi încadrate la categoria „Extra” și/sau categoria I.
În județul Suceava, pentru produsele lactate opțiunea a fost pentru lapte UHT și se păstrează și în acest an școlar.
Licitația pentru cornuri nu a fost încă finalizată; produsele de panificație vor ajunge la elevi probabil din luna noiembrie.
Programul pentru școli al României prevede acordarea gratuită, pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de patru ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev.





