Dezvoltare

Flutur propune înființarea unei „Zile a Turismului Românesc în Bucovina”



CJ propune realizarea de amenajări turistice în Parcul Național Călimani
CJ propune realizarea de amenajări turistice în Parcul Național Călimani

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, propune înființarea unei „Zile a Turismului Românesc în Bucovina”. Acesta este unul dintre proiectele pe care CJ Suceava intenționează să le propună pentru a fi promovate și finanțate prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Gheorghe Flutur a amintit că în urma dezbaterilor avute la nivel județean, pornind de la direcțiile de acțiune propuse pentru Master-Planul de Dezvoltare a Turismului pentru județul Suceava, CJ Suceava a formulat o serie de propuneri de proiecte spre a fi promovate și incluse la finanțare de ADR Nord-Est.
Una dintre acțiunile avute în vedere se referă la dezvoltarea produselor turistice, aici urmând să fie promovat proiectul „Bucovina – Destinație de ecoturism”, care va însemna modernizarea infrastructurilor de acces și amenajări turistice specifice în arii naturale protejate, cum ar fi Parcul Național Călimani, Codrii Seculari de la Slătioara, recent înscriși în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și în rezervațiile naturale „Fânețele seculare Ponoare” și „Fânețele seculare Frumoasa”. Alte două proiecte propuse pentru aprobare sunt și realizarea unui „Catalog bucovinean”, cu materiale de promovare foto-video a județului, dar și a unei „Biblioteci virtuale”, cu prezentarea de obiceiuri, tradiții, costume populare, gastronomie, meșteșuguri.
Gheorghe Flutur a spus că pentru promovarea turistică a județului se are în vedere proiectul „Rădăcini”, prin care Bucovina va fi promovată pe piața internațională, în țările de proveniență ale etniilor conlocuitoare, prin organizarea unui târg de turism în Israel.
Flutur a spus că „Ziua Turismului Românesc în Bucovina” va presupune organizarea unui infotur adresat autorităților și instituțiilor din domeniul turismului de la nivelul Uniunii Europene, agențiilor de turism, jurnaliștilor, site-urilor și platformelor de promovare online și organizarea unei conferințe naționale a ghizilor de turism.
CJ Suceava va promova proiectul „Bucovina – Regiune Gastronomică Europeană”
Gheorghe Flutur a arătat că un alt proiect, „Bucovina – Destinație turistică”, va urmări promovarea acestei zone ca destinație turistică prin intermediul imaginilor, respectiv prin albume, broșuri, CD-uri, DVD-uri sau filme de prezentare. Șeful administrației județene a spus că instituția pe care o conduce propune și proiectul „Călătorește în Bucovina”, prin care se va realiza un sistem unitar de marcaje turistice și rutiere la nivelul județului, dar și proiectul „Bucovina – multi brand”, prin care vor fi organizate acțiuni de promovare pentru brandurile „Bucovina autentică”, ”Bucovina verde”, ”Gustă în Bucovina” și ”Bucovina – istorie și cultură”.
Gheorghe Flutur a declarat că o altă direcție de acțiune va fi și dezvoltarea resurselor umane în sectorul turistic, primul proiect avut în vedere aici fiind „Învață în Bucovina”, prin care ar urma să fie organizate clase de învățământ dual pentru specializarea personalului necesar în acest domeniu. El a spus că la acestea se vor adăuga organizarea de cursuri, seminarii, aplicații practice de instruire sau formare a agenților de turism și a hotelierilor.
Nu în ultimul rând, Flutur a declarat că CJ Suceava are în vedere susținerea dezvoltării turismului durabil, prin promovarea proiectului „Bucovina – pol de dezvoltare turistică”. „Aici avem în vedere creșterea competitivității sectorului turistic din județul Suceava, prin asocierea actorilor din sectorul public și din cel privat, care își desfășoară activitatea în turism, dar și în sectoarele conexe acestuia, și prin implementarea unor proiecte comune, complementare celor incluse în strategiile locale de dezvoltare”, a explicat Flutur. El a adăugat că prin acest proiect se are în vedere modernizarea infrastructurii rutiere specifice, creșterea numărului de pasageri procesați pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, dar și înființarea, în municipiul Suceava, a unui centru pentru pregătirea persoanelor în domeniul turismului. Un alt proiect prezentat de Gheorghe Flutur este și „Bucovina – Regiune Gastronomică Europeană”, prin care se dorește valorificarea gastronomiei locale, prin promovarea specificului și beneficiilor preparatelor atât din bucătăria tradițională, cât și din cea actuală.
Flutur a precizat că CJ Suceava va promova și proiectul „Agroturism și servicii integrate”, prin care se va încuraja asocierea pensiunilor în vederea promovării de start-upuri. „Vom promova și alte forme de turism, respectiv turismul comercial și de afaceri; turismul de weekend, dar și turismul de sănătate și turismul de familie. De asemenea, mai avem în vedere și înființarea unui Centru Național pentru Revitalizarea Tradițiilor Ciocănești”, a arătat Flutur, care a adăugat că acest ultim proiect are în vedere protejarea, revitalizarea și promovarea meseriilor și îndeletnicirilor tradiționale și susținerea celor care le practică, la Ciocănești urmând să fie construită o clădire pentru ateliere meșteșugărești.



Recomandări

Centura de la Gura Humorului a primit joi votul consilierilor județeni pentru studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici

„Am insistat foarte mult la guvern să nu se taie de la finanțare varianta ocolitoare de la Gura Humorului”, a declarat Gheorghe Șoldan
„Am insistat foarte mult la guvern să nu se taie de la finanțare varianta ocolitoare de la Gura Humorului”, a declarat Gheorghe Șoldan