Administrație

Flutur, la bilanțul activității pe 2019: Am încheiat un an bun



Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, la bilanțul activității din acest an, că 2019 a fostul unul bun din punctul de vedere al realizărilor din administrația județeană. „Închidem un an bun. Nu foarte bun. Dar bun pentru că s-au reușit multe lucruri care pe finalul acestui an au început să se mai îndrepte. Am început sub auspicii oarecum mai zgârcite din punct de vedere financiar”, a spus Flutur.
El a făcut referire în primul rând la investițiile în modernizarea infrastructurii rutiere, precizând că în total au fost 150 de kilometri de covoare asfaltice și drumuri modernizate, respectiv 42 de tronsoane de drum modernizate. „Am găsit și resursele. Am reușit până la urmă să deblocăm situații foarte critice, și mă refer aici la zona achizițiilor și a interpretărilor OUG 114. Era gata, gata să plece unii constructori din șantiere pentru că nu veneau precizări și lămuriri. Cu toate acestea am reușit să facem ce trebuie în județul acesta în ceea ce privește infrastructura de drumuri. Și la ora aceasta se mai lucrează la plasarea de marcaje rutiere și indicatoare. S-a cam întârziat aici din partea constructorilor în anumite porțiuni de drum, dar se lucrează”, a arătat Flutur.
El a adăugat că echipa care evaluează ofertele la licitațiile pentru rutele Suceava – Dolhasca și Suceava – Moara – Liteni – Zaharești – Stroiești se află în linie dreaptă, iar în jurul datei de 10 ianuarie 2020 s-ar putea afla câștigătorul. Gheorghe Flutur a spus că acest proiect are o valoare de 35 de milioane de euro, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional. „Noi am fost la pachet cu județul Iași. La acest proiect a apărut acea consecință a OUG 114 care ne-a făcut să ne împrumutăm pentru o cofinanțare foarte consistentă. Dar intrăm în linie dreaptă și sper ca în primăvară să dăm în asfaltare aceste tronsoane”, a spus președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a făcut referire și la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, la care se lucrează la noul terminal. „Zilele trecute s-a turnat și placa, pentru că vremea a permis acest lucru. S-a lucrat intens în ultima perioadă. Suntem în grafic și s-a făcut și achiziția de materiale. Ne luptăm în continuare pentru noi destinații și sper să fim mult mai convingători când terminalul va fi gata pentru ca operatorii să aibă motive și mai serioase pentru destinații de zbor”, a precizat Gheorghe Flutur.
430.000 de pasageri pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”
Gheorghe Flutur a declarat că de la începutul acestui an și până joi pe aeroportul sucevean au fost înregistrați 412.000 de pasageri, iar până la finalul anului cifra va ajunge la 430.000. Flutur a apreciat că 2019 a fost unul foarte bun pentru aeroport, amintind că în 2016 au fost aproximativ 50.000 de pasageri, iar anul acesta cifra a crescut de aproape nouă ori.
Gheorghe Flutur a apreciat și investițiile de anul acesta de la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou”, subliniind faptul că doar Consiliul Județean Suceava a alocat o sumă de cel puțin 15 milioane de euro. El a spus că în 2019 a fost inaugurat un ambulatoriu modern, dar și alte lucrări, inclusiv ambulatoriul de la infecțioase. „Și am deschis noi fronturi, noi șantiere, blocurile operatoare noi, bazinele de apă și tot ce înseamnă siguranță în ceea ce privește apa potabilă de la Spitalul Județean. Plus pregătirea de noi șantiere pentru perioada care urmează”, a precizat Gheorghe Flutur.
Președintele CJ Suceava a mai declarat că 2019 a fost anul în care a devenit funcțional sistemul de colectare centralizat al deșeurilor în județul Suceava. „Din fericire Suceava este unul dintre puținele județe care au sistemul integrat care funcționează. Mai puțin depozitul de la Mestecăniș, dar toate primăriile și operatorii transportă deșeurile la depozitul de la Moara. A fost o perioadă grea și pentru acest lucru”, a mai adăugat șeful administrației județene. Gheorghe Flutur a subliniat faptul că la finalul acestui an a fost semnat și contractul de un sfert de miliard de euro de care vor beneficia circa 226.000 de locuitori ai județului, „un proiect care reprezintă un mare câștig pentru județ”.
De asemenea, el a spus că tot pe final de an s-a reușit deblocarea unor „probleme încâlcite” lăsate de fosta guvernare, cum ar fi și asigurarea încălzirii în municipiul Vatra Dornei. „În același timp, până joi seara, târziu, am discutat cu miniștri din cabinetul Orban despre hotărârile de Guvern pentru construcția conductei de gaz metan spre Vatra Dorna, pentru că adevărul adevărat este că nu s-a făcut aproape nimic. Am găsit, de exemplu, că încă nu era plecată de la Suceava documentația pentru partea de păduri, pentru scoaterea din fond forestier. La agricultură nimic făcut, pentru că și aici trebuie scoase niște fânețe din circuitul agricol. Aseară târziu erau avizate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Justiției aceste acte normative pentru a putea intra în linie dreaptă. Licitația a fost câștigată, se știe cine construiește conducta, dar nu sunt Hotărârile de Guvern care să reglementeze traseul. Și se spunea că de luni e clar. Așa de clar încât sunt pe acolo colegii noștri pentru a descâlci și problema asta”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a mai precizat că tot în 2019 s-a clarificat și centura Sucevei, pentru a intra în linie dreaptă pentru recepție. Flutur a spus că la centura Sucevei constructorul mai trebuie să primească o sumă de 18 milioane de lei, iar aceeași firmă mai are de încasat alți 12 milioane de lei pentru lucrările efectuate pe DN 18, pentru tronsonul de la Iacobeni la Cârlibaba, „care încă nu este recepționat și pentru care am rugat să grăbească procedurile”.
Flutur: Anul acesta vom înregistra aproape 500.000 de turiști în județul Suceava
Gheorghe Flutur a făcut referire și la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, precizând că a făcut mai multe solicitări de fonduri pentru investiții importante în județ. „Am solicitat introducerea cu prioritate a unor obiective cum e vama Siret. Acolo există un proiect din 2015 și nu s-a mai făcut nimic pe el. Un proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare, de 15 milioane de euro, din care o treime sunt bani care trebuie puși de statul român și l-am rugat pe ministrul Cîțu să-i prindă la cofinanțare. Până la urmă acesta este principalul punct din Nord-Estul României de legătură cu Ucraina și sunt aproximativ 600.000 de vehicule care trec prin această vamă. De asemenea, am solicitat Guvernului bani pentru programul Utilități și mediu, pentru ca primăriile să nu mai aibă probleme financiare. Cât despre lucrările mari, despre ele pot să spun că cei de la Transgaz au bani pentru investiția în conducta spre Vatra Dornei. În același timp CNAIR a anunțat că pentru tronsoanele de autostradă A7 avea 100 de milioane de lei prinși pentru studiile de fezabilitate, care să înceapă în 2020. Vorbim de tronsoanele Siret – Suceava și Suceava – Pașcani, în așa fel încât să le lege de celelalte tronsoane licitate anul acesta la studiile de fezabilitate, astfel încât în 2021 să ne putem gândi la începerea lucrărilor”, a spus Flutur, care a mai adăugat că „la începutul anului viitor o să avem și vizita ministrului Lucian Bode la Suceava, pentru că am discutat foarte mult și despre autostrada Nordului, Suceava – Bistrița – Dej – Satu Mare. Și asta va fi etapizată, în prima etapă vorbind de construirea centurilor ocolitoare. Și experții de la CNAIR vor fi prezenți pentru a parcurge traseele centurilor ocolitoare”, a declarat președintele Consiliului Județean. Flutur a arătat că pentru șoselele ocolitoare fondurile vor fi alocate, cel mai probabil, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare.
„Trebuie spus că sunt lucruri care sunt în grădina Consiliului Județean, de care am vorbit la început, dar sunt și lucruri care privesc județul Suceava, dar nu sunt în grădina Consiliului. Însă masterplanul de dezvoltare a județului are în vedere și aceste lucruri, și de aceea îmi permit să cer Executivului, ca președinte al CJ Suceava, și vama de la Siret, centurile ocolitoare și autostrăzile care trec prin județul Suceava, și modernizare căii ferate Suceava – București”, a afirmat Gheorghe Flutur.
Nu în ultimul rând el a făcut referire și la turism, declarând că anul acesta în județ vor fi aproape 500.000 de turiști, „ceea ce este un lucru extraordinar de bun”. „Eu sper să se pună de acord instituțiile care inventariază și raportează aceste cifre. Dar cam aici ne învârtim. Depășisem la finalul lunii trecute circa 460.000 de turiști, de aia spun că ne apropiem de jumătate de milion de turiști. Și dacă vremea va fi frumoasă și va și ninge puțin, poate vom depăși jumătate de milion de turiști, ceea ce înseamnă mult pentru județul Suceava”, a încheiat Gheorghe Flutur.



Recomandări

Deputatul USR de Suceava, Emanuel Ungureanu, cere intervenția urgentă a Ministerului Mediului pentru închiderea definitivă a gropii de gunoi de pe Mestecăniș

Deputatul USR de Suceava, Emanuel Ungureanu, cere intervenția urgentă a Ministerului Mediului pentru închiderea definitivă a gropii de gunoi de pe Mestecăniș
Deputatul USR de Suceava, Emanuel Ungureanu, cere intervenția urgentă a Ministerului Mediului pentru închiderea definitivă a gropii de gunoi de pe Mestecăniș

Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină

Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină
Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO  PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE  ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE

Finanțare de 8 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Urgență Suceava pentru achiziție de noi echipamente și aparatură medicală

Finanțare de 8 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Urgență Suceava pentru achiziție de noi echipamente și aparatură medicală
Finanțare de 8 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Urgență Suceava pentru achiziție de noi echipamente și aparatură medicală