Duminică, 16 aprilie, în prima zi de Paște, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, va ciocni ouă cu sucevenii în parcul din fața Palatului Administrativ din municipiul reședință de județ. Acolo, începând cu ora 12, va avea loc concertul de clopote și toacă „Clopotele Bucovinei”, acțiune prinsă în programul „Paștele în Bucovina”. În Parcul Central vor fi prezente mai multe formații, precum corul de la Bosanci, care va interpreta cântece religioase, grupul de copii „Maria Tănase” din Fălticeni, cu colinde pascale, formații de la Mănăstirea Humorului, „Tocașii” de la Dumbrăveni și de la Marginea și grupul Balada.
„În invit pe suceveni și pe turiștii care sunt în pensiunile din județ să vină la acest concert foarte cald, creștinesc și care arată ce se întâmplă în toate bisericile și mănăstirile din Suceava și nu numai, să ciocnim ouă și să ascultăm concertul de clopote și toacă”, a spus Flutur.
Gheorghe Flutur a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, programul „Paștele în Bucovina”, aflat la cea de-a noua ediție, precizând că acest proiect a fost inițiat de el în primul mandat. Șeful administrației județene a arătat că programul se află în plină desfășurare, amintind de unele acțiuni care au avut loc deja, precum Festivalul de cântece religioase „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei, Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești sau Târgul de Paști de la Gura Humorului.
Concursuri de ciocnit ouă, expoziții de ouă încondeiate și baluri ale gospodarilor
Printre acțiunile care vor urma Flutur a amintit de Festivalul Ouălor Încondeiate, care va avea loc duminică, 9 aprilie, la Moldovița, de expozițiile de ouă încondeiate din mai multe localități din județ adunate sub genericul „drumul ouălor încondeiate”, de concursurile de toacă și de expoziția-documentar despre viața și opera poetei de origine evreiască Selma Meerbaum, care este programată să aibă loc luni, 10 aprilie, la Muzeul de Istorie din Suceava, eveniment care va marca începutul Paștelui evreiesc. Despre acțiunile de sâmbătă, 15 aprilie, în seara de Înviere, Gheorghe Flutur a amintit de „Învierea din adâncuri”, de la capela din salina de la Cacica, și de concursul „Cel mai frumos coș pascal”. Pentru zilele de Paști, Gheorghe Flutur a trecut în revistă concursurile de ciocnit ouă din mai multe localități sucevene, insistând asupra celui din Mănăstirea Humorului, iar pentru zilele de după Paște el a amintit de balurile gospodarilor și de evenimentele de Izvorul Tămăduirii de la Liteni și Poiana Ursului. Președintele Consiliului Județean a declarat că județul este pregătit să primească turiștii în număr cât mai mare, arătând că în ultima vreme s-a lucrat mult la refacerea drumurilor.
„Încercăm să ne organizăm cât mai bine. Drumurile au fost cele mai afectate după perioada de iarnă grea. Am vorbit cu cei de la drumuri naționale să înceapă reparațiile. Noi am demarat reparațiile la drumurile județene, în special la drumurile care duc la mănăstiri, Moldovița, Vatra Moldoviței, Pojorâta, Fundu Moldovei, Izvoarele Sucevei, Mălini, Slatina. Acum avem ca prioritate Frasin-Stulpicani-Ostra. În unele locuri am început să turnăm și covoare asfaltice, precum zona Horodniceni”, a spus Flutur.
Grad mare de ocupare în pensiunile din județ
El a menționat că interesul turiștilor pentru zona Bucovinei este foarte mare, subliniind că gradul de ocupare în pensiunile din zona Gura Humorului este de 97%, la Sucevița de 95%, la Câmpulung Moldovenesc de 92%, la Putna de 90%, la Vama de 85% iar la Vatra Dornei de 70%. „Sper ca până de Paște gradul de ocupare să atingă 100%”, a concluzionat șeful administrației județene.
Paștele în Bucovina
Flutur îi invită pe suceveni în prima zi de Paște la concertul de clopote și toacă din parcul din fața CJ
