Un ingredient utilizat pentru a da aromă de unt floricelelor de porumb pentru microunde poate provoca apariția unor maladii pulmonare, potrivit unui raport publicat în Statele Unite de un grup de experți guvernamentali, informează Reuters.
Testele efectuate pe cobai în laborator au indicat faptul că diacetilul, o substanță artificială care dă floricelelor de porumb aromă de unt, poate provoca apariția bronșiolitei limfocitare, potrivit echipei de specialiști de la Institutul național de sănătate a mediului (NIEHS) din cadrul Institutului național de sănătate.
Boala poate provoca apariția bronșiolitei obliterative, o boală rară și gravă întâlnită mai ales la muncitorii care lucrează în fabricile de floricele de porumb, dar și la consumatori.
Cobaii de laborator care au inhalat vaporii de diacetil timp de trei luni au dezvoltat bronșiolită limfocitară, potrivit specialiștilor NIEHS.
„Acesta este unul dintre primele studii care au demonstrat că nivelul de toxicitate al diacetilului este semnificativ pentru sănătatea umană”, a declarat Daniel Morgan, de la NIEHS, coordonator al acestui studiu.
Simptomele bronșiolitei obliterative sunt nespecifice, precum tuse și dificultatea de a respira, potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Evoluția bolii este lungă (luni, ani) cu perioade de exacerbări sau rapid progresive spre deces. Tratamentul, de cele mai multe ori, este ineficient, transplantul pulmonar reprezentând cea mai bună metodă.
Congresul american lucrează în acest moment la un proiect de lege care să oblige la limitarea expunerii la diacetil.
Food and Drug Administration, comisia americană de reglementare a medicamentelor și alimentelor, a anunțat anul trecut, în septembrie, că a deschis o anchetă după ce un bărbat, care consuma zilnic mai multe pachete de floricele de porumb pentru microunde, s-a îmbolnăvit de bronșiolită.
Studiul a fost publicat în Toxicological Sciences.