Descoperire înfiorătoare

Flagrant la carnea de cal



– În zorii zilei de sâmbătă, îmbrăcat cu suman, căciulă și deghizat cu mustăți, șeful DSV Suceava, Petrea Dulgheru, a descins în hala de carne din piața orașului Vicovu de Sus
– A cumpărat carne de cal, vândută la un loc cu cea de vită, depozitată în portbagajul unei mașini, printre roți de rezervă și saci mizerabili
Având informații că în hala pieței din orașul Vicovu de Sus localnicii vând carne în condiții de igienă dezastruoase, în zorii zilei de sâmbătă, doctorul Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a descins la un control inopinat în piață.
Știa că o echipă de inspectori din cadrul instituției pe care o conduce urmează să ajungă la un control în piață, și a dorit să vadă mai întâi el, cu propriii ochi, cum stă situația. Cu suman în spate, cu căciulă de miel pe cap, și cu o mustață aplicată, Dulgheru a ajuns înainte de ora 5 dimineață în piață.
Carne de cal la un loc cea de vită.
Pereții din spate ai halei erau mânjiți cu materii fecale. Cum toată piața nu este dotată cu nici un grup sanitar, oamenii au transformat terenul din spatele halei în toaletă. Unii și-au făcut nevoile chiar și pe pereți, așa că imaginea era dezolantă. Și mai grav, mirosul de fecale se simțea peste tot în jurul halei.
După ora 5.00, în piață au ajuns și primii „bișnițari de carne”, cum îi numește șeful DSVSA. Țăranii, cei mai mulți localnici, au venit la hală cu mașinile ori căruțele. Pusă în atelaj ori în portbagajul mașinilor, printre cauciucuri, saci mizerabili, carnea nu era protejată deloc.
„Am cumpărat, direct din portbagaj, carne de porc, de vită, dar și de cal. Aceasta din urmă era amestecată printre cea de vacă, și bineînțeles vândută ca și cum ar fi de vită. Când îi întrebăm dacă au verificat carnea la laboratoare autorizate, să vadă dacă este sănătoasă, oamenii se uitau lung la mine, nici vorbă de așa ceva. Își spuneau mândri că ei taie animalul acasă și îl tranșează în gospodărie, cum fac de zeci de ani”, povestește Petrea Dulgheru.
Vânzătorul carne de cal, scăpat.
Imediat după ce a văzut cu ochii lui cât de gravă este situația, directorul a plecat de la fața locului, lăsându-i să acționeze pe cei doi inspectori de la Serviciul de Inspecție și Control al DSV Suceava care urmau să vină în piață.
Ajunsă la fața locului, echipa de control, formată din doctorii Vasile Semeniuc, șeful serviciului de inspecție, și Cornel Țehaniuc, însoțită de doi jandarmi, a mai găsit doar trei oameni care vindeau carne.
Din păcate, câțiva dintre comercianți, printre care și cel care vindea carne de cal amestecată cu carne de vită, plecaseră de la fața locului.
Mizerie.
Chiar și așa, inspectorii sanitar-veterinari au avut toată motivele să-și pună mâinile în cap. Aproximativ 65 de kilograme de carne, de vită și de porc erau vândute direct de pe mesele insalubre ale halei, depozitele frigorifice fiind inexistente la această hală, care, reamintim, deservește o fostă mare comună transformată de mulți ani în oraș.
Practic, în această sală nu erau respectate nici condițiile minime de igienă. Hala nu este faianțată, apa lipsește cu desăvârșire, iar mesele pe care se pune direct carnea sunt confecționate dintr-o tablă veche, insalubră, care nu permite nicicum o spălare și o dezinfectare corespunzătoare.
Redeschisă ilegal.
Incredibil este că hala din piața orașului Vicovu de Sus a fost redeschisă ilegal, după ce la finele anului trecut sanitar – veterinarii au închis-o pentru că nu îndeplinea condițiile de igienă minime funcționării.
„Aveam informații că în această piață, sub patronajul administrației locale, a primarului localității în special, se încalcă flagrant normele sanitar – veterinare privind organizarea pieței în general și vânzarea cărnii în special. Primarul a mai fost sancționat, ne-a promis că va remedia situația, și a primit un răgaz din partea noastră. Din păcate, nu a ridicat nici un deget pentru a schimba ceva”, a subliniat pe un ton dur Petrea Dulgheru.
Amenda maximă.
Doctorul Vasile Semeniuc, șeful echipei de control care a constatat dezastrul de la Vicovu de Sus, ne-a confirmat că hala pentru vânzarea cărnii a fost închisă de la finele anului trecut, când s-a aplicat și o amendă.
În acest an, de puțin timp cred veterinarii, ea a fost redeschisă printr-o hotărâre ilegală a Consiliului Local al orașului. Hala, care funcționa numai sâmbătă, a fost repusă în funcțiune fără a se solicita și primi obligatoria autorizare sanitar – veterinară, care să ateste îmbunătățirea normelor de igienă.
„Cum riscul la care au fost supuși consumatorii este deosebit de mare, am aplicat amenda maximă prevăzută de legea 359, adică 10.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată administratorului pieței, reprezentant legal al Consiliului Local al primăriei orașului Vicovu de Sus”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc.
Oamenii din hală, care-și vindeau doar animalul crescut în gospodărie, și care plătiseră taxa pentru prezența în piață, au scăpat doar cu avertismente și cu întreaga cantitate de carne confiscată. Carnea ridicată de veterinari urmează să fie incinerată.
Avertizare
Cum toate cele 65 de kilograme de carne, de vită și de porc, confiscate sâmbătă din piața Vicov, nu aveau documente de proveniență (care să ateste că animalul a fost tăiat, tranșat și pregătit pentru comercializare într-un laborator autorizat), nimeni nu poate garanta dacă animalul era sănătos. În aceste condiții, riscul la care se supune consumatorul este imens.
„Rog populația, la modul cel mai serios, să achiziționeze carne doar de la magazinele autorizate, nu de la colț de stradă, la așa zise ocazii. Anul acesta am avut nu mai puțin de patru cazuri de turbare la vacă, este un risc imens să cumperi carne de vită necontrolată”, a ținut să avertizeze Petrea Dulgheru.
Deghizarea, la modă la DSV
Șeful DSVSA Suceava, nu este la prima acțiune de control în care acționează deghizat. Anul trecut, în preajma sărbătorilor de Paști, Dulgheru și colegul său Vasile Semeniuc și-au pus pălării și mustăți false, intrând astfel în pielea unor cumpărători obișnuiți, și au verificat mai multe piețe din județ, găsind, printre altele, carne vândută direct din portbagajul mașinii, fără acte de calitate, și ștampile veterinare falsificate.



Recomandări

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Considerente teoretice și empirice privind procesul de convergență și evoluția cursului real de schimb din perspectiva efectului Balassa-Samuelson

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Considerente teoretice și empirice privind procesul de convergență și evoluția cursului real de schimb din perspectiva efectului Balassa-Samuelson
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Considerente teoretice și empirice privind procesul de convergență și evoluția cursului real de schimb din perspectiva efectului Balassa-Samuelson