700g file de șalău
100g făină
4 linguri semințe de mac
1 lingură coajă de lămâie rasă
1 linguriță boia de ardei dulce
150ml ulei
2 lămâi
± sare, piper
Curăță fileul de șalău, spală-l bine în apă rece, lasă-l să se scurgă și șterge-l cu un șervet de bucătărie, apoi tăvălește-l prin făină. Amestecă într-un vas semințele de mac cu coaja de lămâie rasă, boiaua de ardei, zeama de la 1 lămâie, 1 lingură de ulei, sare și piper, după gust. Presară cu acest amestec fileurile de șalău și presează bine, astfel încât amestecul să se lipească bine de fileuri. Încinge bine uleiul într-o tigaie și prăjește peștele la foc mediu, câte 3-4 minute pe fiecare parte. Servește fileurile de șalău cu pâine prăjită și cu maioneză. Ornează farfuria cu feliuțe de lămâie și cu frunze de pătrunjel verde.