Fibrele sunt substanțe de origine vegetală indispensabile pentru buna funcționare a sistemului digestiv.
Există două tipuri de fibre, solubile și insolubile, această clasificare fiind făcută în funcție de gradul de solubilitate în apă a acestor compuși vegetali. Cele două categorii de fibre au proprietăți și caracteristici diferite, de aceea este extrem de important ca ambele tipuri să fie consumate cu regularitate.
Fibrele solubile se găsesc în general în fructele și legumele proaspete. Reziduurile alimentare din intestinul subțire se aglutinează pe fibrele solubile pentru a fi apoi eliminate. Ajunse în colon, fibrele sunt atacate de bacterii, iar la contactul cu lichidele devin vâscoase și favorizează eliminarea reziduurilor.
Tărâțele de ovăz, plantele leguminoasele și citricele sunt foarte bogate în fibre solubile.
Fibrele insolubile fac în general parte din învelișul fructelor și al legumelor și sunt mai greu de „atacat” de bacterii. Acestea fermentează mai greu. Fibrele din această categorie au proprietatea de a fixa apa și în plus accelerează tranzitul intestinal stimulând mișcările tubului digestiv.
Există numeroase alimente ce conțin fibre insolubile: tărâțele de grâu, multe dintre fructe și legume, în special varza, dar și pâinea și cerealele.
Recomandări.
Teoria ce promovează consumul de fibre alimentare își are originea în anii 1970, când medicii au prezentat o statistică potrivit căreia în rândul populației din Asia și din Africa se înregistra un număr mai mic de cazuri de cancer colorectal, comparativ cu situația din țările occidentale. Atunci a apărut ideea că această diferență poate fi explicată tocmai prin cantitatea de fibre alimentare consumate.
Între timp, ultimele cercetări în domeniu relevă faptul că doar cantitatea de fibre consumate nu este suficientă pentru a face diferența și nu există certitudini în ceea ce privește rolul fibrelor în prevenirea cancerului colorectal.
Ceea ce se știe este faptul că o alimentație variată și echilibrată, bogată în fructe și legume, rămâne totuși cea mai bună modalitate de a vă asigura aportul de fibre necesar.
Având în vedere că regimul alimentar nu se poate schimba de la o zi la alta, prin urmare, trecerea de la o alimentație săracă în fibre la una foarte bogată nu trebuie făcută brusc. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta, mai ales ținând cont de faptul că o absorbție excesivă și prea rapidă de fibre poate antrena tulburări digestive. Prin urmare, trebuie să dovediți prudență când decideți să vă schimbați regimul alimentar și să creșteți treptat cantitatea de fibre pe care o includeți dietă.
Pe de altă parte, fibrele au nevoie de apă pentru a fi eficiente, prin urmare este necesar ca în timpul regimului alimentar bogat în fibre să beți cel puțin un litru de apă în fiecare zi.