O fetiță de 7 ani, cunoscută cu epilepsie de la 5 ani, este trimisă de Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava la clinica parteneră Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum, din Germania, pentru tratament. Copilul va pleca în Germania duminică și va fi însoțit de dr. Anna Miron, coordonatorul Centrului de Epilepsie “Nord-Est Carpatic” din cadrul Spitalului de Urgență Suceava.
Dr. Miron ne-a declarat, ieri, că fetița are o formă severă de epilepsie, rezistentă la tratament și a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului cu 15 crize de epilepsie pe zi și cu pareză pe partea dreaptă. ”Copilul a fost investigat la Iași și la Târgu Mureș, a primit mai multe tratamente, dar a continuat să prezinte crize și declin cognitiv și comportamental. În disperare de cauză, mama s-a adresat unui bioterapeut, care fără să aibă nici o competență în epileptologie, și-a permis să intervină în tratament. I-a spus mamei că îi face copilului un fel de RMN, i-a spus că are afectat ficatul și rinichii și i-a recomandat să-i scoată tratamentul antiepileptic. I-a dat Omega 3 și un hepatoprotector spunându-i mamei că este un tratament antiepileptic natural. Mama a scos medicația și copilul a început să prezinte crize convulsive, câte 10-15 pe zi, cu generalizare”, ne-a declarat dr. Miron.
După înlocuirea tratamentului specific cu suplimente nutritive, mama a mai stat trei zile acasă cu copilul, după care, disperată, a mers la un medic specialist în policlinică, de unde a fost trimisă de urgență în UPU și a fost internată în compartimentul de Epileptologie. La prima intervenție, crizele n-au încetat, din cauza acestora medicii fiind în imposibilitatea de a efectua o explorare RMN. ”Am început monitorizarea de lungă durată, cu medicație antiepileptică și abia a doua zi au cedat crizele și au reușit să facem RMN, depistând cu precizie focarul epileptogen. Cine nu are competențe nu ar trebui să se joace cu antiepilepticele și să profite de disperarea părinților”, a afirmat dr. Anna Miron.
Focarul epileptogen se află în aria vorbirii
Ea a precizat că focarul epileptogen este în aria vorbirii din creier și din acest motiv este nevoie de teste supraselective, efectuate de o echipă complexă, de care spitalul sucevean nu dispune deocamdată, și de o intervenție chirurgicală. ”Plecăm cu fetița la clinica parteneră din Bochum, unde medicii au fost foarte deschiși să ne ajute. Sperăm să fie operabilă și să o eliberăm de crize”, a spus medicul. După intervenția chirurgicală și terapia de recuperare, copilul are șanse să meargă și să aibă singur grijă de el.
Deocamdată, starea sa este ameliorată, fără crize.
Datorită parteneriatului dintre spitalul din Suceava și clinica germană, costul testelor și intervenției non invazive, cu 15 zile de spitalizare, care la alte spitale se ridică la 100.000 de euro, este de 17.000 de euro, decontabil de Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul în care va fi nevoie de varianta invazivă a intervenției chirurgicale, costul este de 40.000 de euro. Costul deplasării pentru dr. Anna Miron este suportat de Spitalul de Urgență Suceava.
Bioterapeut: „Fetița a fost diagnosticată cu epilepsie, un diagnostic total greșit”
Contactată, ieri, telefonic, bioterapeuta care profesează la un centru de testare și întreținere corporală prin masaj, reflexoterapie și biorezonanță din municipiul Suceava, care i-a prescris copilului cu epilepsie tratament cu suplimente nutritive, ne-a declarat că ”fetița este diagnosticată greșit cu epilepsie” și a negat că i-a recomandat mamei renunțarea completă la medicație. ”Eu sunt fitoterapeut și i-am recomandat să scoată treptat medicația, să-i dea jumătate de doză dimineața și jumătate seara. Mama a întrerupt tratamentul peste cuvântul meu, în luna ianuarie. Eu nu am fost de acord cu întreruperea totală. Fetița a fost diagnosticată cu epilepsie, un diagnostic total greșit”, a declarat bioterapeuta. Întrebată pe ce se bazează atunci când contestă diagnosticul medicilor specialiști, terapeuta a afirmat că ”pe ce a spus mama, că la CT nu a ieșit epilepsie” și pe propriul ei diagnostic. ”Eu fac testări pe biorezonanță rusă”, a spus ritos fitoterapeuta.
Dr. Anna Miron a mai declarat că, după întoarcerea din Germania, analizează posibilitatea de a sesiza Colegiul Medicilor în legătură cu acest caz.
Șansă
Fetiță cu formă gravă de epilepsie, trimisă de Spitalul de Urgență Suceava la clinica parteneră din Germania pentru tratament
