Pregătite sau mai puțin pregătite, aproape 800 de instituții de învățământ din județ și-au deschis porțile pentru elevii care au revenit, începând de ieri, în bănci. Cadrele didactice care vor preda în noul an școlar vor avea în grijă peste 112.000 de elevi, dintre care 19.500 de preșcolari, 34.100 de elevi din învățământul primar, 31.000 de la gimnaziu și 26.000 în ciclul liceal.
Ieri, clopoțelul a sunat și pentru cei 850 de elevi ai Colegiului Național “Ștefan cel Mare” Suceava, acesta anunțând deschiderea celui de-al 156-lea an școlar din istoria instituției.
Chiar dacă dorința conducerii liceului a fost ca festivitatea să fie făcută „în casă nouă”, adică în sala de sport, din cauza lucrărilor de construcție nefinalizate festivitatea a avut loc în sala mare a Casei de Cultură Suceava. Sala a fost arhiplină, cum numai la baluri de boboci mai poți vedea, fiind prezenți părinți, profesori și elevii celor 28 de clase. Buchetele sau coșulețele de flori nu au lipsit din mâna nici unui școlar, iar ținuta școlară, cu emblema galbenă în piept, a fost purtată de toți tinerii.
Rezultatele din anul școlar precedent, evidențiate de directorul colegiului
La festivitate au fost de asemenea prezenți Cătălin Ioan Nechifor – președintele Consiliului Județean, Florin Sinescu – reprezentant al Prefecturii județului, Gheorghe Lazăr – inspector general al Inspectoratului Școlar Suceava, Gabriela Scutaru – inspector adjunct și Tiberiu Brădățan – consilier local.
A vorbit și Valentin Popa, rectorul Universității din Suceava, dar și edilul municipiului reședință de județ, Ion Lungu, acesta ajungând spre finalul manifestării, din cauza traficului aglomerat.
Întreaga ceremonie a fost moderată de directorul instituției, prof. Dan Popescu, care, în debutul festivității, a evidențiat o serie de rezultate obținute de elevii liceului în anul școlar 2014-2015, printre care: argintul internațional la Olimpiada de Lingvistică al Teodorei Solovan, performanțele Coralei “Ciprian Porumbescu”, respectiv aur și argint la Magdeburg, 35 de elevi participanți la olimpiadele naționale, un proaspăt absolvent – Goncalo Araujo – admis la Cambridge, absolvenți admiși primii pe listele unor facultăți titrate din țară etc.
“Ne adresăm celor trei categorii de elevi ai colegiului – bacalaureaților le urăm studenție frumoasă și să nu uite faptul că sunt absolvenții unuia dintre puținele licee care au format viitori nominalizați la premiul Nobel; elevilor care continuă cu noi aventura cunoașterii le urăm inspirație pentru performanțe mai strălucitoare; bobocilor le urăm o integrare plăcută în ethosul nostru și-i asigurăm că statutul de ștefanist nu se reduce numai la o ținută (inclusiv cea vestimentară) distinsă, ci este și o stare de spirit compatibilă cu cea mai selectată clasă la admiterea în liceu în această vară, în Suceava”, a declarat directorul Dan Popescu.
La rândul lor, oficialitățile invitate au apreciat rezultatele colegiului, au felicitat elevii și profesorii și le-au urat celor dintâi succes în noul an școlar.
Fetele de aur ale Coralei „Ciprian Porumbescu”
Și dacă tot întreaga manifestare a avut loc pe o scenă, festivitatea s-a încheiat cu o evoluție a Coralei de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, coordonată de preotul prof. Lucian Tablan Popescu. Delicate și distinse, fetele și-au confirmat valoarea deja recunoscută, în luna iulie a acestui an, la European Choir Games & Grand Prix of Nations, din orașul german Magdeburg. Echipa de aur a colegiului a obținut atunci două medalii, una de aur la secțiunea „Champions Competition” și una de argint la secțiunea „Folklore”.


