Județul Suceava a devenit, începând de ieri, gazda unuia dintre cele mai populare festivaluri ale berii, Oktoberfest, Gura Humorului alăturându-se astfel pe harta localităților din Germania, dar și din alte țări, în care râuri de bere curg în ritmurile muzicii, bere savurată alături de bucate tradiționale, specialități germane și multe alte surprize.
Impresionanta paradă de la Oktoberfest în Est
Evenimentul, intitulat Oktoberfest în Est, înfrățit cu cel care se organizează în Brașov de 10 ani de zile, a debutat joi după-amiază, cu o imensă paradă, cu aproximativ 500 de participanți, cu mândri cai și călăreți, zeci de calești trase de armăsari puternici și foarte frumoși, care alegorice, patru fanfare, elegante mașini de epocă, un trenuleț cu bere, o zână cu rochie din flori, vânători, reprezentanți ai minorităților din Bucovina, sportivi și o impresionantă trupă de motocicliști, dar și tineri în costume tradiționale românești, bavareze și poloneze, însoțiți de mascota festivalului.
Impresionanta paradă, pornită din fața Colegiului „Alexandru cel Bun”, a traversat centrul orașului turistic Gura Humorului, trecând pe la sensul giratoriu, prin fața sediului Primăriei, înspre Piața „Ștefan cel Mare”, de unde a coborât spre Parcul Ariniș, care găzduiește evenimentul timp de patru zile, până duminică, inclusiv.
Sute de oameni, curioși dar și dornici să vadă inedita paradă, s-au adunat pe marginile bulevardului principal, răsplătind cu aplauze cele mai impresionante calești, costume, dar și pe sportivii locali, de la micii karatiști la masivii membri ai echipei de rugby CSȘ Gura Humorului, îmbrăcați în tricourile de campioni naționali.
Parada Oktoberfest-ului din Est a fost deschisă de purtătorii steagurilor festivalului, cele ale României și cele cu stema orașului Gura Humorului, după care veneau caleștile organizate și decorate pe bresle și meserii.
În caleștile administrative se aflau, pe lângă organizatorii și sponsorii festivalului – reprezentanții Bermas și grupul de firme Calcarul, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, precum și primarii orașelor, dar și ai unor comune din județ, care s-au alăturat acestei frumoase inițiative, indiferent de culoarea politică.
În vreme ce reprezentanții minorităților din Bucovina fermecau prin frumusețea costumelor tradiționale, carele alegorice ale vânătorilor, decorate cu cetină, coarne de cerbi și trofee de mistreți, înconjurate de zeci de bărbați falnici, cu puștile în spinare, impresionau la un alt nivel, ancestral, amintind de vremurile când vânătoarea asigura supraviețuirea omului.
Trenulețul Bermas, care îmbina plăcut galbenul halbelor pline cu bere cu verdele cetinii de brad, a trecut în aplauzele mulțimii, încărcat cu butoaie de bere și maeștri berari.
Un element inedit al paradei s-au dovedit a fi și cele două trăsuri trase de ponei, una dintre ele, decorată cu flori, purtând un fel de Albă ca Zăpada ori o zână a festivalului, înveșmântată numai cu flori.
Cele patru fanfare, distribuite în părți diferite ale coloanei, făceau să răsune vesele acorduri, cu un ritm aparte, care sporea sentimentul general de voie bună.
Pe lângă atelajele trase de cai, publicul a avut parte și de două elegante automobile de epocă, mânate de cai-putere, din prima zâmbindu-le o frumoasă codană, îmbrăcată în costum bavarez.
O prezență impunătoare și asurzitoare s-au dovedit a fi zecile de motocicliști care au mărșăluit încolonați, îmbrăcați în negru, indiferent că aveau haine de piele sau doar tricouri și echipamentul de protecție.
La finalul paradei se aflau zeci de tineri voluntari care ajută la organizarea Oktoberfest, însoțiți de mascota festivalului – un berar bavarez.
Patru zile și patru nopți de petrecere, după ce s-a dat cep butoiului de bere
Participanții la paradă, dar și spectatorii s-au întâlnit în cele din urmă în imensul cort, de peste 1000 de persoane, ridicat de compania Bonima (care organizează și Oktoberfest Brașov), unde, alături de cuplurile de aur sărbătorite în cadrul acestui eveniment, au putut degusta delicioșii cârnați bavarezi, dar și cei românești, precum și berea autohtonă, de la Bermas, pentru doritori fiind disponibile și mai multe sortimente de bere nemțească.
Renumita tradiție de a da cep butoiului de bere, pentru a marca începerea festivalului Oktoberfest, a fost păstrată, onoarea de a lovi cu ciocanul, pentru a face berea să curgă, revenindu-i lui Gheorghe Flutur, secondat de primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, îmbrăcat exact ca un neamț get-beget.
Pentru ca berea că curgă a fost nevoie de patru lovituri de ciocan, exact numărul zilelor și nopților de distracție de la Oktoberfest în Est, cei doi fiind primii care au savurat berea, din halbe uriașe.
„Oktoberfest nu este doar un mediu potrivit pentru relaxare și voie bună, ci și un mediu bun pentru afaceri și colaborări. Sunt patru zile și patru nopți la care merită să veniți – o gastronomie superbă, oameni care știu să organizeze. Noi am deschis miercuri și Târgul de Toamnă «Produs în Bucovina», vă îndemn să mergeți să vă cumpărați produsele pentru cămară, cele mai bune dulcețuri din fructe de pădure, siropuri, ori cele mai bune zacuști și salate din ciuperci. Îmi doresc să devină un obicei ca oamenii să își ia concediu în septembrie, să vină în Bucovina să se distreze la Oktoberfest, iar în același timp să își facă și cumpărăturile, cu cele mai bune produse autohtone, rămânând și cu amintiri frumoase”, a spus Gheorghe Flutur.
Directorul Bermas Suceava (sponsor principal), Elena Anisoi, i-a invitat pe cei prezenți și pe cei care urmează să vină la Gura Humorului să deguste berea produsă de maeștrii berari suceveni, după rețete tradiționale, care-i asigură savoarea și renumele de „regina blondă a Bucovinei”.
Unul dintre cei cărora li se datorează organizarea unui asemenea festival de renume, în inima județului, este directorul Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, director general al grupului de firme Calcarul, care este și sponsor principal al evenimentului și care s-a arătat încântat că un eveniment cu o tradiție de peste 200 de ani a ajuns să fie organizat în frumoasa Bucovină, exclamând la final: „Trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască, mănâncă și bea bine! Noroc tuturor!”.
Nu în ultimul rând, un mesaj interesant a venit de peste Prut, de la Lilian Carmanu, președintele Consiliului Raional Ialoveni, unde se află cea mai mare cramă din lume, care a propus nu doar o înfrățire administrativă, ci și una de festivaluri, prin care să se sărbătorească și berea și vinul.
Concerte cu muzică românească, dar și bavareză, bere multă și mii de premii
Intrarea la Oktoberfest în Est este gratuită și nu sunt necesare rezervările de mese. În fiecare zi atmosfera de veselie este întreținută de concerte de muzică bavareză, susținute de trupe germane, dar și de formații locale, printre care Rekord, Axiome (din Gura Humorului) și Odyssey.
În cadrul festivalului va fi organizat și concursul „Miss Oktoberfest”, care va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 21:30. Marele premiu oferit de Bermas va consta în atâta bere cât poate căra întregul grup al celei care va câștiga concursul de frumusețe. De asemenea, vor mai fi acordate un premiu pentru „Miss Popularitate”, constând într-un weekend la munte, și premiul „Miss Heidi”, constând în vouchere în magazine oferite de Iulius Mall Suceava. Un alt concurs va fi pentru desemnarea „Regelui Oktoberfest”. Marele premiu al acestui concurs va fi greutatea în bere a celui care va obține titlul de „Regele Oktoberfest”. Competiția pentru „Regele Oktoberfest” va avea loc în fiecare zi, la finalul căreia va fi desemnat câte un finalist. Marea finală va avea loc duminică, 23 septembrie, de la ora 20:30. Mai trebuie spus că de vineri și până sâmbătă petrecerile vor începe la ora 11:00 și se vor termina la ora 24:00, în timp ce duminică programul va fi până la ora 23:00.
În cursul zilei de vineri, de la ora 23:00, va începe un bal al gospodarilor, sucevenii fiind invitați să participe la acest eveniment îmbrăcați în costume populare.
Tot la finalul acestei săptămâni, de vineri și până duminică, pe terasa de la intrarea la piscina acoperită din parcul Ariniș va avea loc și Târgul de Folk „Vasile Mardare”. Spectacolele vor începe în fiecare zi de la ora 19:00. Vineri vor concerta Marius Matache, Nicu Zotta, Cristi Corcioveanu și Cosmin Vaman, iar sâmbătă vor urca pe scenă Adrian Beznă, Cătălin Stepa, Adrian Mărgineanu și Ștefania Iacob. În ultima zi a Târgului de Folk vor concerta Tibi Ioniță, Fără Zahăr, Valentin Moldovan și Emeric Imre.
Tot în parcul Ariniș, în spatele sălii de sport, are loc un alt eveniment, Târgul „Produs în Bucovina”, la care este prezentată și „Cămara bucovineană”, iar vizitatorii pot degusta produse tradiționale bucovinene, dar și să cumpere produsele meșterilor populari din județ, beneficiind și de multe concerte de muzică populară.